Hisseli tarla nasıl satılır hakkında yapılan çeşitli araştırmalar bulunur. Fakat buna rağmen pek çok kişi hisseli tarlanın ne demek olduğunu bilmediği için bu konuda kafa karışıklığı yaşar. Bu konuda yeterince bilgiye sahip olmak istiyorsanız öncelikle hisseli tarlanın ne anlama geldiğini bilmelisiniz.

Hisseli Tarla Ne Demek?
Müşterek arazi/tarla, belirli kısım veya kısımlarla birden fazla malikin mülkiyetinde bulunan arazi alanı olarak bilinir. Hisseli tarla ne demeksorusuna bu şekilde yanıt vermek yanlış olmaz. Bu paylara veya hissedarlara hissedarlar/menfaat sahipleri adı verilir. Payların niteliği, işbirliği ve ortak mülkiyette farklı özellikler gösterecek şekilde belirlenir.

Müşterek mülkiyette taraflar belirli kısımlara sahiptir ve bu kısımlara göre bölünecek araziye/tarlaya karar verme hakkına sahiptir. Ancak bazı kısımların mülkiyete bölünmesi söz konusu olmaz. Ancak ortak kullanımdaki arazi/tarlanın mülkiyet hakkı bir bütün olduğu için bu durum daha farklı şekilde ele alınır. Kısacası, ortakların ortak mülkiyette belirli bir paya sahip olmadığı ve şirkete giren tüm mallarda herkesin hakkının ortak olduğu ifade etmek yanlış olmaz.
Müşterek mülkiyette, birden fazla kişi, yeterince bölünmemiş belirli bölümleri olan bir birime sahip hale gelir. Eğer aksi ile ilgili herhangi bir karar verilmiyorsa payların tamamı eşit olacak şekilde ele alınır.

Hisseli Tarla Kime Satılır?
Hisseli tarla satışı nasılyapılırsorusuna farklı şekillerde yanıt vermek mümkündür. Öncelikle, ortak çıkar grupları arasında bir hissedar kendi payını herhangi bir hissedara satması mümkündür. İkinci olarak ise, hissedar olmayan üçüncü bir kişiye satış yapmak mümkün hale gelebilir.
- Pay sahipleri arazide/sahada rahatlıkla buluşup iş yapma hakkına sahiptir. Bunun için hiçbir engel bulunmaz. Ancak, bir pay sahibinin payını üçüncü bir kişiye satması ve ortak arsa/tarla üzerinde çıkar grupları arasında satış olmaması durumunda özel bir durum ortaya çıkabilir. Bir pay sahibi, arazi veya tarlanın kendisine ait olan kısmını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması durumunda, diğer ilgililer önalım hakkını kullanabilir.
- Müşterek mülkiyette, arazinin/tarlanın önemli bir bölümü bulunmadığından, taşınmazın müşterek mülkiyete geçmesi durumunda sadece bundan sonra oluşan kısım için sipariş verilmesi mümkündür. Bu işlemin ortak arsa satışında usulüne göre, ön alım işlemlerinde ise sonuçta ortaya çıkan hukuki süreçte bir avukat yardımıyla yürütülmesinde fayda vardır. Birlikte çalıştığınız avukatlar hisseli tarla kime satılırgibi konularda size yardımcı olabilir.

Hisseli Tarla Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Son yıllarda internet üzerinde en sık araştırılan konulardan bir tanesi tarla alırken nelere dikkat edilmeli sorusu olmuştur. Yaşamak ya da yatırım yapmak amacıyla tercih edilen arsalar alınırken dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar olduğunu mutlaka dile getirmek gerekir. Arsanın büyüklüğü, boyutu, biçimi ve bulunduğu zemin gibi pek çok farklı etken bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken etkenlerin başında gelir. Bunun yanı sıra arsa alırken masrafları ne kadar olduğunu yazarsan hisseli olması farklı etkenlerin de göz önünde bulundurulması gerekir.
Hisseli arsa alırken arsa sahibi birden çok kişi olduğu için tapu için başvuru yapılması durumunda hissedarların ortak kararı zorunludur. Ortak kararın ardından arsanın tamamı satılabilir veya tek bir hissedar kendi payının satışını talep ettiği kişiye gerçekleştirebilir. Hisseli bir arsa almayı düşünüyorsanız dikkat edilmesi gereken önemli etken şufa hakkını hiçbir zaman ortadan kalkmamasıdır.
Tarla satışı nasıl yapılır sorusuna ortak karar ile yapıldığına dair yanıt vermek mümkündür. Hissedar olarak bilinen arsa sahipleri kendi hisselerini satarken arsa sahibine arsanın bu bölümünü almak istemediğine dair beyanda bulunduklarında şufa hakkı ortadan kalkmaz. Dolayısıyla hisseli tarla alınır mı sorusuna alınabileceğini dair yanıt vermek mümkündür ancak bu gibi etkenlere dikkat etmek gerekir.

Hisseli Tarlaya İzinsiz Ev Yapmak Yasal mı?
Hisseli tarlaya izinsiz ev yapmak yasal olarak mümkün olmayan bir durumdur. Eğer hissedarlardan herhangi birinin onayı alınmadan durumlarda izinsiz ev yapılırsa bu durum hissedar hakkın ihlal edilmesi anlamına gelir. Bu gibi durumda hisseli tarla nasıl bölünür hakkında araştırma yapmak ve ancak bölündükten sonra yani yasal olarak uygun olduğu taktirde ev ya da yatırım amacıyla kullanmak gerekir..
Yine bu alanda en sık sorulardan bir tanesi olan hisseli tarlaya ağaç dikmek yasa mı sorusuna ise hisseli tarlaya ağaç dikmeniz de herhangi bir sakınca olmadığına dair yanıt vermek mümkündür.
Hisseli Arsa İmara Açıldığında Ne Olur?
Tarlaya imar gelirse bu durum tarlanın vasfını arsa vasfına bırakmış olmasına neden olur. Dolayısıyla sahip olduğunuz gayrimenkul tarla olmaktan çıkar ve arsa olarak adlandırılır.İmara açılan hisseli tarla bölünebilir mi sorusuna ise hissedarların ortak kararı ile birlikte bölüm işlemin yapılabileceğine dair yanıt vermek mümkündür.
Hisseli Arsa Satışı Nerede Yapılır?
Satışlar Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılmaktadır.
Hissedar Kendi Payını Satabilir mi?
Hissedar, taşınmazın kendi adına tescil edilmiş hissesini diğerlerine danışmadan satabilir.
Hisseli Tarlaya Ev Yapılabilir mi?
Tarla ne demek sorusuna yanıt olarak verilebilecek birden fazla sahibi olan tarlalar, son yılların en çok araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Yatırım yapmak ya da ev inşa etmek gibi farklı sebepler dolayısıyla tercih edilen arsalar, birden fazla sahibe sahip oldukları durumda hisseli tarla olarak adlandırılır. Hisseli tarlaya ev yapılır mı sorusuna ise ev yapmanın mümkün olduğu fakat ev yapmak için herkesin onay vermesi gerektiğine dair yanıt vermek yanlış olmaz.
Birden fazla sahip tarafından alınan tarlalarında vergiye tabi olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. Hisseli tarla vergisi olarak adlandırılan bu verginin mutlaka ödenmesi gerekir. Aksi takdirde tarlaya sahip olan kişilerin çeşitli ceza yükümlülükleri söz konusu hale gelebilir.
İlginizi Çekebilir; Celal Şengör’ün Serveti 2023