Ferritin, vücudun demir depolamasını sağlayan bir protein dir. Bu konumuzda Ferittin eksikliği nedir? Tedavileri nelerdir? hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Ferritin eksikliği, vücudunuzun demiri kullanamamasına veya saklamamasına neden olur. Bu durum aynı zamanda demir eksikliği anemisi olarak da bilinir.
Ferritin ne demektir?
Ferritin eksikliği, vücudun demir eksikliğini giderme yeteneğini etkileyen bir durumdur. Vücudunuz her gün yeni hücreler oluştururken, tıbbi araştırmalara göre günde yaklaşık 2 mg’lık bir miktar demir kaybedersiniz. Bu kayıp, çoğunlukla idrar yoluyla olur ve bazen de kanama sonucu oluşabilir. Ferritin, vücudunuzda bulunan demirin yapıtaşlarından biri olduğundan, ferritin seviyelerinin düşmesi demir seviyelerindeki bir düşmeyi gösterir.
Vücudumuzun bakımını sağlamak için gerekli olan demir, öncelikle ferritin aracılığıyla depolanır. Bu yüzden beslenmemizde yeterince demir bulunmasına ve ferritin düzeyimizin normal sınırlarda olmasına özen göstermeliyiz.

Ferritin eksikliği Nedir? Nasıl Oluşur ?
Ferritin eksikliği, vücudun demir eksikliğini giderme yeteneğini etkileyen bir durumdur. Vücudunuz her gün yeni hücreler oluştururken, tıbbi araştırmalara göre günde yaklaşık 2 mg’lık bir miktar demir kaybedersiniz. Bu kayıp, çoğunlukla idrar yoluyla olur ve bazen de kanama sonucu oluşabilir. Ferritin, vücudunuzda bulunan demirin yapıtaşlarından biri olduğundan, ferritin seviyelerinin düşmesi demir seviyelerindeki bir düşmeyi gösterir.
Ferritin eksikliği belirtileri nelerdir?
Ferritin eksikliğinin en sık görülen belirtisi anemi’dir. Anemi, vücudun oksijeni taşıyan kandan az miktarda ferritin olduğunda ortaya çıkar. Bu durum, halsizlik ve yorgunluk hissiyle karakterizedir. Bazı insanlar ise bu belirtilerden hiçbir şey hissetmezler; fakat laboratuvar testleri normal olmayan düşük ferritin seviyelerini gösterdiğinde teşhis konur.
Ferritin eksikliği ayrıca cilt renginde de değişikliklere neden olabilir. Cilt, sararma veya solgunlaşma gibi değişiklikler gösterebilir. Özellikle yüz, elbiseler altında net bir şekilde görülür. Bazen de ciltte yara izleri ve çatlaklar görülebilir.
Ferritin eksikliğine bağlı başka bir belirti ise saç dökülmesidir. Saç dökülmesi ise farklı belirtilerin daha büyük bir çoğunluğu ile ilişkilidir
Ferritin seviyesini yükseltmek için ne yapılmalıdır?
Ferritin eksikliği sebebiyle vücudun demir akışkanlığını etkileyen bir durumdur. Bu nedenle, ferritin seviyesini yükseltmek için öncelikle demir eksikliğine karşı koymak gerekir. Demir eksikliği anemisi tedavisinde kullanılan ilaçlar bu amaçla kullanılabilir. Ayrıca, daha doğal yollarla da ferritin seviyelerini yükseltmek mümkündür. Bunun için;
-Yağsız et, balık ve karaciğer gibi demir kaynaklarını tüketmek,
-Yeşil sebzelerden zengin bir beslenme programı uygulamak,
-Vitamina C takviyesi almak; demir absorption’unu artırmaya yardımcí olacaktír.

İlaçlar ve diğer tedaviler
Ferritin eksikliği tedavisinde, öncelikle doktorunuzdan bir takviyesi almanız gerekir. Doktorunuz, sizin için en uygun olan ürünü seçecektir. Bu ürünler tablet, kapsül veya ampul şeklinde olabilir. Bu ürünler ferritin eksikliğini tamamlamaya yardımcı olur ve vücudunuzdaki demirin daha etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Ayrıca, doktorunuz önerdiği herhangi bir diyet değişikliğine uymalısınız. Demir eksikliği anemisi olarak da bilinen bu hastalık, yetersiz demir alımı sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle, demir kaynaklarında bol bol yer alan yiyeceklerle beslenmeniz gerekir. Örneğin; et, balık, karaciğer, baklagiller, k
Ferittin eksikliğini yükseltmek için neler yapılabilir.
Ferritin eksikliği vücudun demir stoklarını gösterir ve genellikle anemiye yol açar. Ferritin eksikliği giderilmeli ve tedavi edilmelidir. Aşağıdakiler ferritin eksikliğini düzeltmeye yardımcı olabilir:
– Demir takviyesi almak. Demir, vücuda alınan yiyeceklerden elde edilebilir, ancak bazen özel bir takviye gereklidir.
– İyi bir beslenme düzeni oluşturmak. Beslenme dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan yetersizliklerden sorumlu olabilir. Bu nedenle, kalsiyum, vitamin C, B12 ve folat gibi besinlerin bol miktarda alınması gereklidir.
– Kan vermek. Bazen kan vermenin vücutta bulunan demiri arttırabileceği bilinmektedir.
Ferittin eksikliği nedir ve ferittin düşükliği ile ilgili Aile Hekimi Yrd. Doç. Dr. Ali Ümit Geçkil`in videosu.

Ferittin eksikliği nedir adlı konumuzu incelediniz. Benzeri diğer konularımıza göz atmak için Sağlık kategorimizi inceleyebilirsiniz.