Siyahi down sendromu Afrika kökenli kişilerde görülen down sendromuna verilen addır. Aslında down sendromunu tarif edebilmek için beyaz down sendromlu veya siyahi down sendromlu şeklinde tabirler kullanmak çok da doğru değildir. Bu hastalık ten rengine bağlı olmaksızın herkeste görülebilecek bir hastalık türüdür ve hastalık görülen kişilerde belirtiler aynıdır.

Siyahi Down Sendromu Nedir?
Down sendromu Mongolizm olarak da adlandırılan bir hastalık türüdür. Bu genetik hastalık vücutta bulunan 21 kromozomun fazladan bir kopyasının bulunması nedeniyle ortaya çıkar. Down sendromu kromozomal hastalıklar arasında en yaygın görülen türdür.
Down sendromu olan bireyler daha yavaş öğrenme ve zeka geriliği gibi sorunlarla karşılaşabilirler. 21 kromozomun fazladan bir kopyasının bulunması nedeniyle bu hastalığa aynı zamanda Trizomi 21 adı da verilir. Bu hastalık cilt rengi ırk fark etmeksizin herkeste görülebilecek bir hastalık türüdür.
Down Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Down sendromu ten rengine bağlı olmaksızın herkeste aynı belirtileri gösterir. Siyahi down sendromu olan kişiler beyaz down sendromlulardan sadece ten rengi olarak ayrılırlar bunun haricinde hastalık belirtilerinde herhangi bir farklılık görülmez.
Down sendromlu olan bireylerin sahip olduğu benzer özellikler arasında düz bir burun köprüsüne sahip olmaları ve kısa boyunlu olmaları gösterilmektedir. Siyah veya beyaz ten rengi fark etmeksizin doğum sendromlu olan bireylerin küçük el ve ayakları bulunur. Ayrıca bu bireyler küçük kulaklara ve dışarı her an sarkacakmış gibi duran büyük dillere sahip olurlar.
Down sendromlu bireyler çocukluk döneminde ve yetişkinlik döneminde kısa boya sahiplerdir. Bu bireylerde hafif veya orta derecede zeka geriliği görülür. Ayrıca domuz sendromu bireyler yaşıtları ile kıyaslandıklarında daha geç konuştukları görülen kişilerdir.

Down Sendromu Neden Olur?
Beyazlarda down sendromu veya siyahi bireylerde doğum sendromu birçok faktör nedeniyle ortaya çıkabilir. Down sendromunun ortaya çıkmasının en temel nedeni ise annenin yaşının 35 ve üzerinde olmasıdır. 35 ve üzeri yaşa sahip olan kadınlar çocuk doğurmak istediklerinde doğum sendromlu bireyler doğurma ihtimalleri artmaktadır.
Annenin yaşa artıkça bebeğin doğum sendromlu olma ihtimali de artar. Özellikle anne 40 yaşını geçtikten sonra 20’li yaşlarda anne olan bir kadına oranla iki kat daha fazla down sendromlu çocuk doğurabilme olasılığına sahiptir. Annenin ileri yaşına ek olarak ebeveynlerde görülen genetik yatkınlık da bireylerin down sendromlu olmasına neden olabilir.
Hastalığın Tanısı Nasıl Konulur?
Bebeğin doğum sendromlu olacağı hamilelik sürecinde yaptırılan testler sayesinde tespit edilebilir. Anne karnındaki bebeği yaptırılan tarama testleri ve tanısal testler sayesinde bebeğin doğum sendromlu olup olmadığı anlaşılabilir. Özellikle tarama testi yaptırılması durumunda bebeğin doğum sendromu olma ihtimalinin düşük veya yüksek olduğu test ile anlaşılabilir.
Anne karnında yer alan bebeklerin doğum sendromlu olup olmadığından anlaşılabilmesi için bebeklerin ikili üçlü ve dörtlü tarama testlerine tabi tutulmaları gerekir. Bu tarama testleri sırasında bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve ense kalınlığına bağlı olarak bebeğin down sendromlu olup olmayacağı aileye aktarılır. Hamilelikte bebeğin doğum sendromlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için gerçekleştirilen bir diğer test ise tanısal testlerdir. Tanısal testler genellikle tarama testinde down sendromu pozitif çıkan gebelere yapılan bir testtir. Bu test doğrulama amacıyla yapılır ve bebeğin doğum sendromlu olup olmayacağının tespit edilebilmesi için oldukça önemlidir.

Sadece Beyazlar Mı Down Sendromlu Olur?
Siyahi down sendromu olur mu sorusu daha önce siyahi bir bireyin down sendromlu olduğunu görmeyen kişiler tarafından sorulabilir. Down sendromu kişilerin ırk ve etnik kökenlerine bağlı olmaksızın görülebilecek bir hastalık olduğundan siyahi bireylerde doğum sendromlu olabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda Afrikalı Amerikalıların yüzde ikisinde down sendromu görüldü aktarılmıştır.
Down sendromu vücutta bulunan 21 kromozomun fazladan bir çifte sahip olması nedeniyle ortaya çıktığından dolayı kişilerin genetik yatkınlığı haricindeki faktörler down sendromunu etkilemez. Kısacası Afrika’da doğan bir bebekle Rusya’da doğan bir bebek aynı oranda down sendromlu olarak doğma ihtimaline sahiptir. Bebeklerin down sendromlu olup olmayacakları genetik yatkınlıkları ve annesinin doğum yapacağı yaş ile ilgilidir.

Siyahi Down Sendromlular Var mı?
Siyahi down sendromu neden az sorusu çok fazla siyahinin doğum sendromlu olduğuna şahit olmayan kişiler tarafından sorulur. Siyahi bireylerde tıpkı beyaz bireyler gibi down sendromlu olarak doğabilirler. Siyahi bir down sendromlu ya beyaz bir down sendromludan daha az rastlanmasının temel nedeni ise Afrika Kıtası’nda down sendromu ile ilgili yeterince araştırma yapılamamasıdır.
Afrika kıtasında yaşayan siyahi bireyler çocuk sahibi olmak istedikleri zaman tarama testi veya tanısal testler gibi tıbbi cihazlara ulaşamayabilirler. Anne karnında bebeğim gerekli taramaları yapılamadığı durumda bebeğin doğum sendromlu olduğu tespit edilemez. Afrika Kıtası’nda daha az down sendromunun görülmesinin temel nedeni burada ortaya çıkar ve bebeklere down sendromu teşhisi konulamaması gösterilebilir.
Afrika kıtasında yaşayan bireylerin çocukları doğduğu zaman yeterli ekipmanın olmaması ve sendromun bu bölgede çok fazla tanınmaması nedeniyle down sendromu teşhisi koyulamadığı görülmektedir. Yapılan araştırmalarda Afrika’da da çok fazla down sendromlu bireyin dünyaya geldiği ancak bu bireylerin çoğunun down sendromlu olarak bildirilmediği tespit edilmiştir. Yeterli ekipmanlara sahip olunamaması ve problemin Doktorlar tarafından tanınamaması siyahi doğum sendromlu bireylerin doğum sendromu olduğundan haberleri olmadan hayatlarına devam etmelerine neden olur.
Down Sendromunun Tedavisi Var mıdır?
Irk veya ten rengi fark etmeksizin her birey doğum sendromu olarak dünyaya gelebilir. Bebeklerin down sendromlu olarak dünyaya gelmesinin nedenleri arasında annenin ileri yaşı ebeveynlerin genetik yatkınlığı gibi pek çok neden yer alır. Down sendromlu bireyler dünyaya geldikten sonra benzer özellikler gösterirler.
Down sendromlu bireylerin tedavi olabileceği bir tedavi yöntemi yoktur. Bu bireylerin toplum içerisinde karışabilmesi ve becerilerini geliştirebilmeleri için uygulanan özel eğitim programları yer almaktadır. Bu eğitim programları sayesinde çocuklar dil ve motor becerilerini geliştirme şansı elde ederler.
Down Sendromlu Bireylerde Hangi Sağlık Problemleri Görülür?
Down sendromlu bireyler sahip oldukları kalıtsal hastalıklar ve genetik yatkınlık nedeniyle pek çok sağlık problemi ile dünyaya gelebilirler. Down sendromlu bireylerde işitme kaybı obezite Alzheimer hastalığı veya kalbinde delik olması gibi pek çok hastalık görülebilir.
İlginizi Çekebilir;
Sincap Isırır Mı? 2023
Sert Slime Nasıl Yumuşatılır? 2023
Nepo Baby Ne Demek? 2023
January Dump Ne Demek? 2023