Türkiye’de raylı sistem bina son dönemlerde yaşanan büyük depremlerin ardından tekrar araştırılan bir konudur. Binaların yapımında kullanılan raylı sistemler sayesinde binaların depremlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi amaçlanır. Bu nedenle Türkiye’de bu raylı sistem kullanılarak inşa edilen binaların olup olmadığı veya bu binaların nasıl inşa edilebileceğine dair pek çok araştırma gerçekleştirilir.

Raylı Sistem Nedir?
Türkiye’de raylı sistem bina var mı sorusu ile yola çıkan kişiler raylı sistemin ne olduğu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterler. Raylı sistem adı verilen bu sistem türü binaların inşa edildiği sırada veya binalar inşa edildikten sonra gerçekleştirilebilecek depreme karşı alınan önlemler arasında yer alır. Bu sistemin kullanılması ile binaların ve yüksek katlı yapıların daha dayanıklı hale getirilmesi sağlanabilir.
Deprem tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli problemler arasında yer alır. Özellikle son dönemde gerçekleşen büyük depremler sonucunda hayatını kaybeden kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle depreme karşı nasıl önlem alınabileceğine dair konular daha fazla gündemi meşgul etmekte ve alınabilecek önlemlere karşı daha detaylı araştırmalar yapılmaktadır.
Raylı sistemin kullanılması ile birlikte evler ve yüksek katlı yapılar daha dayanıklı hale getirilebilir. Bu yapılar sayesinde uzun yıllar önce inşa edilmiş ve depreme dayanıksız olarak tabir edilebilecek binaların da daha sağlam hale getirilmesi sağlanabilir.

Raylı Sistem Nerelerde Kullanılır?
Türkiye’de raylı sistem bina yapılmakta mıdır veya yapılan binalar kaç şiddetinde depreme dayanıklı olur gibi sorular sıklıkta sorulmaktadır. Raylı sistemin kullanıldığı binalarda yer alan yapıların 10 şiddetindeki depreme dahi dayanabileceği konusunda gerekli araştırmalar yapılmıştır. Bu sistemin kullanıldığı binalarda deprem meydana geldiğinde binada hafif bir sallantı meydana gelir ama yıkım gibi yıkıcı sonuçlar ortaya çıkmaz.
Raylı sistemin kullanılması ile binalar daha sağlam hale getirilebildiği gibi köprülerin de daha sağlam hale getirilebilmesi mümkündür. Özellikle büyük şehirlerde ulaşımını sağlandığı köprülerin daha sağlam hale getirilebilmesi için bu sistemden faydalanmakta fayda vardır. Köprülerin ayaklarına yerleştirilen bu sistem sayesinde deprem sırasında köprüde sallantı meydana gelse de yıkılma gibi sorunların yaşanmadığı görülecektir.
Yeni inşa edilen binalarda kullanılan raylı sistem daha önce inşa edilmiş ve depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen binalarda da gerçekleştirilebilir. Raylı sistemin dayanıksız binalarda kullanılabilmesi için binanın yıkılarak temelinden bu sistem ile yeniden inşa edilmesinde fayda vardır. Aksi takdirde sistemin istenildiği gücü sağlayabilmesi ve depremlere karşı beklenen etkiyi yaratabilmesi mümkün olmayabilir.

Raylı Sistem Bina Olan Şehirler
Türkiye’de raylı sistem bina olan şehirler yaşanan depremler sonrasında daha fazla merak edilen bir konudur. Ülkemizde raylı sistem çok fazla gelişmemiştir ve bu nedenle bu sistemin kullanıldığı binalara çok fazla rastlayabilmek mümkün değildir. Özellikle deprem kuşağında yer alan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da raylı sistemin kullanıldığı yapılar yok denecek kadar azdır.
Türkiye’de raylı sistem bina nerede var sorusuna cevap olarak İstanbul Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler gösterilebilir. Bu Büyük şehirlerde depreme dayanıksız olan çok fazla bina olduğu için depreme dayanıklı hale getirilebilmesi adına raylı sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’nin büyük şehirlerinde gerçekleştirilen bu raylı sistemler ne yazık yeterli değildir.
Raylı sisteme sahip olan binaların sayısı yeterince çok olmadığından deprem sırasında özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde çok fazla kayıpla karşılaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle yeni ev almak isteyen kişilerin raylı sistem kullanılarak inşa edilen yapılar içerisinden evlerini seçmelerinde fayda vardır. Kullanılan bu sistem sayesinde evlerin 10 şiddetindeki depreme kadar dayanıklılık gösterebilmesi bu sayede de can ve mal kaybının yaşanmaması amaçlanmaktadır.

Raylı Sistem Maliyetleri
Türkiye’de raylı sistem bina maliyeti işlemin gerçekleştirileceği yapının büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bu sistem yurt dışında ortalama olarak 6.000 dolar civarında bir maliyete sahiptir. Ancak Türkiye’de 5 katlı bir binanın inşa edilebilmesi için bu yapının toplam maliyeti 4,5 milyonun üzerindedir.
4 daireden oluşan ve 5 katlı olan bir bina için 4,5 milyonluk bir maliyet ortaya çıkmaktadır ve binanın yapılmasında harcanan bu maliyet satış sırasında ücretlere yansıtılarak müşterilerin almış oldukları evlerde daha güvenli şekilde yaşayabilmeleri amaçlanmıştır. Binanın yapılacağı yere ve binada kullanılacak taşıyıcıların çokluğuna göre bu maliyette artış veya azalış görülmesi mümkündür.
Binada Raylı Sistem Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Türkiye’de raylı sistem bina fiyatları yapının inşa edileceği şehre ve yapı inşa edilirken kullanılacak olan taşıyıcıların fazlalığına göre farklılık gösterir. Raylı sistem teknolojisi başta Japonya olmak üzere deprem kuşağında olan ülkeler tarafından sıklıkla tercih edilen bir teknolojidir. Bir binada raylı sistem olup olmadığını anlayabilmek için binanın en alt katını ziyaret edilmesi gerekir.
Satın almak istediğiniz binanın en alt katını ziyaret ederek kolonlarını incelediğiniz takdirde raylı sistemde kullanılan cihazlara ulaşabilmeniz mümkündür. Kullanılan bu cihazlar sayesinde hem binanın depreme karşı daha dayanıklı olmasın hem de deprem sırasında meydana gelebilecek hasarların minimuma indirilmesi amaçlanır.
Binadan raylı sistem bulunup bulunmadığını öğrenebilmek için binanın yapımında rol alan kişilerden de bilgi alabilmek mümkündür. Alınan bilgiler sayesinde evlerde raylı sistem bulunup bulunmadığı ve bulunan bu sistemin kaç şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu öğrenebilmek mümkün olacaktır. Türkiye’deki dairelerde kullanılan raylı sistem genellikle 10 şiddetindeki depremlere kadar dayanıklılık göstermektedir.

Raylı Sistem Kaç Şiddetinde Depreme Dayanır?
Raylı sistem teknolojisinin 10 şiddetindeki depreme kadar dayandığı söylenmektedir.

Raylı Sistem Maliyetli Midir?
Yurt dışında 6.000 dolar civarında bir maliyeti bulunan bu teknolojinin Türkiye’de 20 daire için maliyeti 4,5 milyon TL olarak belirlenmiştir.
İlginizi Çekebilir;
Turuncu Whatsapp Ne? 2023
Kişinin Sosyal Medya Hesaplarını Bulma 2023
Instagram Profesyonel Hesaptan Çıkma 2023