Bir bebeğin ışıltılı gözlerine bakan ve onun küçük bulanık kafasında neler olup bittiğini merak eden herkes için artık bir cevap var. Bebekler de bilinç kontrolü nasıl yapılır ? sorusuna cevaplar aranmaktaydı. Yeni araştırmalar, bebeklerin 5 aylıktan itibaren bilinç ve hafıza parıltıları sergilediğini gösteriyor. Bebekler, yaşamlarının ilk yılında önemli bir zihinsel gelişim geçirirler, ancak önceki deneyler, sözlü olarak iletişim kurmadan önce ne kadar hafıza ve farkındalığa sahip olduklarını belirleyememiştir.
Iowa Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Daniel Dilks, Huffington Post’a verdiği demeçte, önceki araştırmalar bebeklerde anıların ne kadar sürdüğünü incelemiş olsa da, yeni araştırma bebeklerin yeni anılar oluşturması için gereken minimum zaman çerçevesini doğrudan ölçen ilk araştırmadır. “Önceki çalışmalar, bir bebeğin daha önce görmüş olduğu bir şeyi ne kadar süre hatırlayabildiğine baktı” dedi Dilks. “Bebeklerin daha önce hiç görmedikleri yeni bir anıyı ne kadar çabuk ortaya koyabileceklerini bilmek istedik.”

Bilinçli düşüncenin çarpıcı işaretlerinden biri, bireyin yakın çevresinin dışındaki bilgileri hatırlayabilmesidir; bu, bebeklerin daha hareketli ve çevrelerindeki dünya hakkında daha meraklı hale geldikçe ustalaşması gereken bir diğer önemli beceridir.
Çalışma, bir hafıza görevinden görüntüleri tanımlayabilen çocukların genel olarak daha iyi performans gösterdiğini buldu.
Bebeklerde bilinç kontrolü
Bebeklerin dış dünyayla iletişim kurma yetenekleri sınırlıdır, ancak şimdi zihinlerinin inanılmaz derecede karmaşık olduğuna dair daha fazla kanıtımız var.
Sonuçlar, yeni doğan bebeklerin kelimeler hakkında bilgi edinebildiklerini ve daha sonra 5 aylıkken bu kelimeleri hatırladıklarını gösteriyor – bu anıların bilinçli olup olmadığı bilinmese de.
Ancak 7 aylık olduklarında, bebekler kelime çiftlerinin bilinçli farkındalığının belirtilerini gösterdiler.
Bilinci saptamak herkesin bildiği gibi zordur, ancak bu araştırma herhangi bir gösterge ise, sonunda bebeklere ne düşündüklerini sorabiliriz.
Bu çalışma, en küçük çocuklarımızın bile karmaşık zihinlere sahip olduğunu gösteriyor.
Bilinç Kontrolü testleri
Michigan Eyalet Üniversitesi’nden baş araştırmacı yazar Alexandra Burt, “Bebeklere doğrudan soramayız, bu yüzden cevaplarından bunu çıkarmalıyız” diyor. “Bir bebek bize bir şeyi hatırladığına dair işaretler gösterdiğinde, onun bilincinde olduklarını biliyoruz.”
O ve meslektaşları, bir şeyi hatırlayabilecekleri ve hatırlayabilecekleri en erken yaşı bulmak için 8 aylık bebekleri test ettiler. Araştırmacılar onlara bir ekranda bir dizi resim ve ardından başka bir set gösterdiler; İkinci seti gösterdikten hemen sonra, araştırmacılar bebeklerin hangi resme daha uzun süre baktıklarına baktılar ve bu da hafızayı düşündürdü.
8 aylık grup, bu şekilde test edildiğinde hiçbir şey hatırlama belirtisi göstermedi – ancak aynı test 5 aylık bebeklere uygulandığında işler farklıydı. Genç grup, daha önce ekranda gördükleriyle ilgili önemli bir hafıza sergiledi. “Hatırladılar,” diyor Burt.
Peki bilinç ne zaman oluşur? Bunu söylemek zor çünkü bebekler bize bilinçli deneyimlerini anlatamazlar. Önceki araştırmalar, anıların 4 yaşına kadar – ve bazı durumlarda daha hızlı – oluşmayabileceğini öne sürmüştü, ancak Burt’ün araştırması bunu gösteriyor.
Çalışma için, Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, iki farklı oyuncakla oynayan 20 bebeği filme aldı. İlk olarak, bir araştırmacı, her bebeğe, nesneye aşina olduğunu belirten, gülümseyene veya ona ulaşana kadar bir oyuncak gösterdi. Daha sonra araştırmacı oyuncağı çıkardı ve başka bir oyuncağı bıraktı. Bebeklerin hepsi her iki nesneye de aşina olduğunda, başını onlardan birine çevirdi ve kısa bir emme sesi çıkardı.
Bunu yaptığında tüm bebekler emdiği oyuncağa baktı. Ama eğer sesi bebek iki oyuncağa da aşina olmadan çıkarmış olsaydı, çocuk iki yöne de bakmazdı. Bu, bebek hiçbir şey göremese de, varlığında ilginç bir ses çıkaran tanıdık bir nesne olduğunu bildiği anlamına gelir.
Araştırmacılar, bebeklerin farklı sesleri doğru duyup duyamayacaklarını ve doğru tepki verip vermediklerini görmek için ton çalarken de bu deneyi gerçekleştirdiler. Bebeklerin hangi oyuncakların ses çıkardığını (onları göremeseler bile) anlayabildiklerini, ancak farklı sesleri ayırt edemediklerini keşfettiler.
Yale’de doktora sonrası araştırmacı olan Arielle Borovsky, “Bebeklerin hafıza temsilleri, belirli sesleri tanımalarına izin verecek kadar ayrıntılı değil” dedi.
Bunlara ek olarak bir bebeğin rahatsızlık durumunda bilinç kontrolü nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak.
- Kıyafet tarzı bebeğinizi rahatsız edebilecek tüm her şeyi çıkartmalısınız.
- İki bacağını da açarak kasık kısmından nabzını almaya çalışın.
- Yaklaşık 20 saniye kadar nabız atıp atmadığını kontrol edin.
- Eğer atmıyorsa, ortadaki 3 parmağınızı birleştirerek ön kola hafif basınç uygulayarak bebeğinizin nabzını kontrol ediniz.
Bu gibi bebekler ve insan sağlığı ile ilgili yazılarımızı takip etmek için Sağlık kategorimizi takip edebilirsiniz.