Elektrikli araç şarj üniteleri, elektrik istasyonlarında yer alan enerji ve elektrikli araç bataryaları ile işlemi güvenli ve pratik bir döngü içerisinde tamamlanabilmesi için kullanılmaktadır. Bu üniteler AC yani alternatif akım modeli ve DC doğru akım modeli olmak üzere 2 çeşide ayrılır.
AC model elektrikli araç şarj istasyonu üniteleri, şebekeden kullanılmaktadır. Güç değeri en çok ne kadar fazla olursa olsun şarj ünitesinin kW gücü kadar aracı iletmek için tasarlanmıştır. En fazla 44 kW olarak üretim yaptığı bilinmektedir. Örnek verecek olursak kurulum yapılacak yerde 30 kW güç verebilecek durum söz konusu olsun, AC model cihazının 22 kW gücünde ise maksimum saatte 22 kW gücü elektrik şebekesinden çekmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu bu durum iletilir ve şarj edilmesi sağlanmaktadır. Şebekenin 30 kW gücü doğrudan araç bataryasına enerji iletmemektedir.
DC model elektrikli araç şarj istasyonu üniteleri şebekede kullanılmaktadır. Güç değeri ne kadar ise doğrudan gücü elektrikli aracın bataryasına iletmektedir. Bu nedenle aracın şarj edilmesini sağlamaktadır. DC şarj ünitelerindeki güç çok yüksek seviyelerde üretilebilir. Buna örnek olarak 250 kW ya da 350 kW örneklerini verebiliriz.
AC model ve DC model şarj istasyon ünitelerinde araç bataryasının dolum süresini daima ünite gücü kadar olmuş olan aracın batarya kapasitesinin belirlendiği de unutulmamalıdır.

Elektrikli Araba Şarj Etme Yöntemleri Nelerdir?
Batarya değiştirme, kablosuz şarj ve kablolu şarj olmak üzere 3 temel faktör mevcuttur. Bunlar arasında batarya değiştirme işlemi abonmanlık üzerinden değişim noktalarında yapılabilmektedir.
Bu işlem şarj dolumu sırasında zaman kaybını önlemektedir. Batarya değiştirme işlemi ile aracın şarjı bittiğinde dolu bataryanın montajı elektrikli araba dolum istasyonlarında hızlıca gerçekleştirilebilmektedir.

Kablosuz şarj ise şarj eklentisini taşıma ihtiyacını kaldırır. Bu nedenle pratik ve uygulanması kolay bir yöntemdir. Bu yöntem yapılırken araç elektrik alanına park edilir ve sadece şarj dolumu beklenir.
Bu indüksiyonlu şarj yöntemi gelecek sürede araçların hareket halindeyken şarj edilebilmesinin umut ışı olarak günümüze yansımaktadır. Bu nedenle önemli bir yenilik olarak gözlemlenebilmektedir. Elektrikli araçlarda seviyeler mevcuttur. 3 ayrı seviyeden bahsedebiliriz. 1. Seviye şarjda araç ev prizine takılarak şarj edilebilir. Yavaş olmaktadır ve 120 W enerji sağlamaktadır. 1 saatlik şarj ile 6 ila 8 kilometre gidebilir. Aracın tamamen şarj olması 7 ila 29 saat arasında değişiklik göstermektedir. 2. Seviye şarjdan bahsedecek olursak hızlı şarja göre uygun fiyatlıdır.

Orta derece de bir hıza sahiptir. 240 W ila 400 W arasında aktarım yapan bir prize takılması gerekmektedir. Bu sayede 1 saatlik şarj ile 28 ila 40 kilometre arasında gidebilir.
3. seviye şarjdan bahsedecek olursak DC şarj tipidir. Bu nedenle dolum işlemini hızlıca gerçekleşebilir. 400 ila 600 voltluk enerji aktarımı sağlamaktadır. 10 dakikalık şarj ile 65 kilometre yol gidebilmektedir. Tamamen şarj olması 30 dakika sürmektedir. Tercih konusunda ekonomiksarj.com daima sizlerle.