Haberciliğin Temelleri ve Günümüz de Habercilik

Türkiye’de haberciliğin temeli denilince akla birçok sorunun geldiğinin farkındayız.  Haberciliğin Temelleri ve Günümüz de Habercilik başlıklı yazımız da, Ülkemizde medya özellikle de haber medyasına pek fazla güven kalmamış durumda.  Bu durumun oluşmasında, ülkemizde yaşanan darbeler, siyasi otoritelerin değişmesi ile taraf değiştiren medyaların büyük payı var.

1980’li yıllara kadar her önüne gelen, medya sektöründe özellikle haber sektöründe yer alabilmekteydi. Üniversitelerin ve eğitim seviyesinin, değeri yükseldikçe eğitim medya sektöründe de kendini göstermeye başladı 1990’lı yıllarda Üniversitelerde ilk Radyo ve Televizyon bölümlerinin açılması ile medya sektöründeki kalite 2000’li yıllara girildiğinde kendini göstermeye başladı. Artık her önüne gelen değil, bu işin eğitimini görmüş kişiler bu sektörde iş bulmaya ve insanlara haberleri aktarmaya başladı.

Haberciliğin temelinin üniversite tarafından verilmesi doğru bir yaklaşımdır. Milyonlarca insanın karşısına çıkıp konuşmak, onlara bir şeyler söylemek, giyimine ve görünüşüne dikkat etmek kolay bir iş değil dolayısı ile tüm bunların üniversitelerde geleceğin haber spikerlerine ve muhabirlerine verilmesinin doğru bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Sonuçta milyonların izlediği bir kişinin her lafı toplumları olumlu ya da olumsuz olarak etkilemekte, toplumlara örnek teşkil etmektedir.  Televizyonlarda konuşan spikerlerin veya muhabirlerin her davranışının gerçek habercilik kriterlerine uygun olması, bu doğrultuda insanların karşısına çıkmaları gerekmektedir. Günümüzde bu işin eğitimini alan insanların bile televizyonlarda insanları olumsuz etkilediği görülmektedir.

Tüm bunların yanında, radyo ve televizyon haberciliğinden hariç olarak; internet, gazete, dergi gibi haber yayın organları da insanların hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Haber Sitelerinin Bilgi Kaynakları Nedir

Sadece internet haberciliğinin değil haberciliğin her çeşidinin belirli bilgi kaynakları vardır. Haberciliğin her çeşidinde haber yapacak olan kurumun kendi muhabirleri ve haber kaynakları olmalıdır. Bunlar dünyanın her yerinde olmalı, kendi bilgim kaynakları olmasa bile anlaşmalı oldukları başka haber kaynakları da olabilir.

Haber sitelerinin kaynakları nedir ?
Haber sitelerinin kaynakları nedir ?

Öncelikle haberciliğin her çeşidinde öncelikli kaynak, bu işi gerçekten yapan ve tek uğraşları olan Doğan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı gibi haber ajanslarıdır.

İnternet haberciliğinin de öncelikli bilgi kaynakları bu tarz ajanslardır. Haberciliğin her çeşidinde haber yapacak kurum ajansların yanı sıra kendi haberlerini de üretebilmelidir. Ajanslar tüm haber kurumlarına aynı haberleri gönderir ve haber kurumları arasında hiçbir fark kalmaz. Bu yüzden, haber kaynaklarının diğer kaynaklardan farkı olması için kendi haberlerini yaratabilmelidir. Özel ve özgün haberleri muhabirleri aracılığı ile yaratabilmelidir. Örnek olarak; özürlü bir vatandaşın evi yıkılmak üzereyken ilgili kurumları uyarmak amacı ile vatandaşla röportaj yapılabilir bu bir özel haberdir. Bunun için de ihbar kaynakları güçlendirilmelidir. Özel haber yapılacak ortamları ihbar edecek ihbar ve istihbarat kaynaklarına ihtiyaç vardır.

Özgün haber demek, haber hiçbir yerde yokken muhabirler ve editörler aracılığı ile bir kişiye, kuruma veya bir yere gitmek başka hiçbir yerde olmayan haberi üretmek ve o haberi yayınlamaktır. Bunun yanında ajanslardan alınan haberler araştırılabilir ve daha gelişmişleri yapılabilir bu da bir özgün haber niteliği taşımaktır.

Kısacası, haber bültenleri yada haber merkezleri diğer merkezlerden farklı olarak kendi haberlerini üretebilmeli, ajanslardan alınan haberlerle yetinilmemelidir. Bu kullanıcıların ve okuyucuların gözünde, haber bülteninin yada haber sitesinin daha değer ki olmasını sağlayacaktır. Bir kullanıcı siteye girince bu haberi ben başka sitede de okudum dememelidir.

Kaynak Göstermek Neden Önemlidir ?

Türkiye’de haber sektörünün en büyük sıkıntılarından bir tanesi de kaynak göstermeden haberlerin girilmesidir. Türkiye’de bir çok kanalın kendisine ait basın yayın muhabirlerinin olmasına karşın bu kanalların özellikle Anadolu illerinde muhabirleri bulunmamaktadır. Hal böyle olunca tüm basın yayın kuruluşlarının en büyük kaynakları Cihan Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı gibi haber ajanslarıdır. Bu tarz ajansların işleri haber olduğundan Türkiye’nin hatta Dünya’nın her ilinde temsilcilikleri bulunmaktadır. Bu ajanslar Türkiye’de, Dünya’da hatta ismi dahi bilinmeyen bir çok yerdeki gelişmeleri kaydeder ve basın yayın kuruluşlarına ücretleri ile dağıtırlar.  Ancak bu kaynakları kullanırken, ücretli dahi olsa kaynak belirtilmesi şarttır. Aksi halde büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Örnek olarak bir vatandaş hakkında haber yapılır, fakat haber yanlış bilgi içermektedir. Vatandaş web sitenizi mahkeme yolu ile suçlar ise kaynağı şu haber ajansıdır diyebilmeniz için haberin içerisinde kaynağın belirtilmesi şarttır. Aksi halde suçlu direk olarak yayınlayan web sitesi olur.

Ayrıca kaynak belirtmemek, ülkemizde web sitelerinin ciddi bir kargaşa içerisinde olmasının tek sebebidir. Avrupa ve Amerika’da arama motorlarından herhangi bir bilgiyi arattığınızda kaynağını derhal bulabilirsiniz. Bu nedenle bu ülkelerde internet erişimleri daha derli ve toplu vaziyettedir.

Ayrıca kaynak belirtmemek her zaman maalesef Türk insanının yapısında var. Haberi ben satın aldım Ajansın ismini vermem kullanıcılar haberin benim tarafımdan yapıldığını sansın tarzında düşünceler kaynak belirtmemenin başlıca sebebidir. Ancak bilinmesi gerekir ki kaynak belirtmemek açıkça bir hırsızlık teşkil eder. Aynı kişinin herhangi mahkemede veya hukuki yerde bu haberi ben aldım fakat haber şu ajansın deme hakkı da yoktur. Son olarak bilinmesi gerekir ki haberlerin sahipleri her zaman ajanslar olmuştur, ajanslar sadece o haberi kiralayarak daha fazla kitleye duyurulmasını sağlarlar.

Türkiye’de Haberler Nasıl Yapılmaktadır

Türkiye’de habercilik, Dünya standartlarında yapılmakta ve haberler okuyuculara bu standartlarda verilmektedir. Her ne kadar siyasi otoritenin haber sektöründe ki etkisi tartışılmaz olsa da her basın yayın organı aynı tipte  haberler yapmaktadır.

Bir haberin yapılabilmesi, kompozisyon yazılması ve hazırlanması gibidir. Haberlerin kompozisyonlardan farkı, kompozisyonlarda ana fikir bulunur buna karşılık haberlerde, geçmişte olmuş, şimdide olan, gelecekte olacak bir olay hakkında bilgiler verilmektedir. Bu makalede internet haberciliği, gazete haberciliği, dergi haberciliği ve sosyal medya haberciliğinin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler verilmektedir. Saydığımız türdeki haberler genelde aşağıdaki şablonlara dikkat edilerek yazılmaktadır.

Haber manşetleri: Haber manşetleri, genellikle haberin ayrıntısına girmeden kullanıcıların en fazla dikkatini çekebilecek veya en önemli haber niteliğindeki haberlerdir. Bu kısımda haberin ayrıntısına girilmez temel bilgiler verilmektedir. Örneğin : İstanbul’da gemi battı 12 ölü! Tarzında verilen manşet haberinde insanlar İstanbul’da geminin battığını ve bu batmanın sonucunda 12 kişinin hayatını kaybettiğini manşetten rahatça anlayabilmektedir, okuma gereği duymazlar.  Bunun yanında çoğunlukla manşetlerde, 3-4 satır yazı yazılarak detaylara girmeden bilgi verilebilmektedir.  Bu şekilde yapılan haberler ise sürmanşete girmektedir. Açıklaması olan manşetlere sür manşet denmektedir.  Sür manşetler genellikle gazetelerde, manşetler ise genellikle internet haberciliğinde kullanılmaktadır.

Manşetim: Yukarıda yazılan manşet ve sürmanşetin olduğu kısımlara manşetim denmektedir. Çoğu zaman manşetim kısmı internet haberciliğinin en fazla okunan bölümüdür. Manşetim bölümünde haberler bir resim eşliğinde yan yana, alt alta olabilmektedir. Manşetim bölgesi bir internet sitesinin kalitesini kullanıcılara yansıtmaktadır.

Tüm Manşetler: Tüm manşetler bölümü, haber başlıklarının ve manşetlerin tümünün bir arada sunulduğu yerdir. Manşet bölümleri okunduktan sonra kullanıcılar merak eder ve tüm manşetler bölümünü de okuma gereği duyarlar bu yüzdendir ki bir haber sitesinde manşet bölümü çok önemlidir.

Türkiye`de ki Haber Siteleri

1980’lı yıllarda sadece çok çok önemli olayların haberinin yapılması için TRT’nin ( Türkiye Radyo Televizyon ) özel araçları ile gitmeye başlamasından sonra Türkiye’de habercilik farklı bir boyut kazanmaya başladı. TRT den önce sadece yazılı basın yani gazetelerle okuyuculara ulaştırılan haberler TRT sayesinde artık görüntülü olarak insanlara ulaştırılmaya başladı. Türkiye’de haber sektörü TRT’nin tekeli altındayken özel televizyon ve radyoların ortaya çıkması sonucunda artık serbest piyasa haline geldi.

Ve yıl 2000’lere ulaştığında insanoğlunun tahmin edemeyeceği düzeyde gelişen internet teknolojileri bu alana damgasını vurmaya başladı. Günümüzde bu sektör öyle bir hal aldı ki, gazete radyo, televizyondan daha fazla internet sitesi kullanılmaya başlandı. İnternetin, bu denli gelişmesinin nedeni her yerde kullanımın kolay olmasıdır. İnsanlar bilgisayarlarda işlerini halledebilirken bir taraftan internete girebiliyorlar, bilgisayarların çok amaçlı olması internetin de bu denli fazla kullanılmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi.

Türkiye’de günümüzde internet haberciliğinin birçok çeşidi vardır.

  • Gazetelerin kendi web adresleri: Bu tarz web adresleri, gazetelerin kendi web adreslerinidir. Örneğin; Hürriyet gazetesinde okuyabileceğiniz haberleri hurriyet.com.tr adresinden de takip edebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde baskıya yetişmeyen ve sıcak gelişmeleri gazetelerin haber sayfalarından takip edebilirsiniz.
  • Haber ajansları web adresleri: Bu tarz haber siteleri, günümüzde her yere haber dağıtan ve nerede ise her ilde bir temsilcilikleri bulunan haber ajanslarının kendi web adresleridir. Örnek olarak İhlas Haber Ajansının web adresi, iha.com.tr olmakla birlikte İhlas Haber Ajansının tüm haberlerini gün içerisinde bu adresten takip edebilirsiniz.
  • Bağımsız Haber Portalları: Bu tarz siteler, bir çok uygulamayı bünyesinde barındırır. Kullanıcılar oyun, müzik, video gibi çok amaçlı kullanırken haberleri, haber ajanslarından ücretleri ile alır ve genellikle manşet dediğimiz alanda kendi portallarında yayınlarlar. Örneğin; mynet.com, www.ekolay.net,
  • Yerel haber siteleri: bu tarz siteler sadece yerel haberler yaparlar örneğin; www.afyonyerelbasin.com Afyon haberleri kullanıcılarına ulaştırmaktadır.

İnternet sitelerinin ölçümlemelerini yapan comscore’un verilerine göre haber siteleri arasında Milliyet açık ara önde… Sayfa gösterimi adedinde en yakın rakibi Hürriyet’in neredeyse iki katı…

Büyük gazetelerin internet siteleri arasında sadece Hürriyet ve Milliyet öne çıkarken diğerleri hayal kırıklığı yarattı…

Mynet portal desteğiyle “yarışta ben de varım” diyor.

Bağımsız haber sitelerinin performansı dikkat çekici…

İnternet Haberciliği Değiştirdi Mi?

Teknolojinin ve insanların elindeki imkanların gelişmesi ile birlikte, internet dünyasında habercilik sektöründe var olmaya çalışan web sitelerinin de sayısı hızla artmaya başlandı. Habercilik söz konusu olduğunda internetten her türlü habere olduğu andan itibaren ulaşmak mümkün olduğundan herkesin gözdesi oldu. Bu sitelerin sektörler açısından bakıldığında, ilk haber çeşidi sektörden haberlerdir. Bu tarz haber sitelerinde, herhangi bir sektörden haberler sunulmakta, diğer haber sistemi ise ulusal ve genel haber sistemleridir.

İnternet haberciliği değiştirdi mi ?
İnternet haberciliği değiştirdi mi ?

Türkiye’de internet haberciliğinin başlama tarihleri hemen hemen 2000’li yıllara denk gelmektedir. Burada özellikle dikkat etmeniz gereken şey, ekonomik krizin 1999 yılında Türkiye’yi vurduğu ve bir çok gazetecinin işsiz kaldığıdır. İşsiz kaldıktan sonra yeni sektörlerde çalışmaya başlayan bu haberci kesim bunu başaramayınca, internet haberciliğine yöneldi ve internet haberciliğinin temelleri o yıllarda atılmış oldu. Bu yüzden internet haberciliğinin amatör değil aksine çok iyi bir şekilde yapıldığının altının çizilmesi gerekir. Bu yüzden de bu habercilik şeklinin başlıca bir sektör olarak ele alınması gereklidir.

İnternet haberciliği, hem gazetelerin hem de televizyonların ortak karışımı haklinde haberlerini sürdürmeye devam etmekte, buna kanıt olarak hem metinlere hem de görsellere ayrı bir önem verilmesi gösterilebilir. Ayrıca internet haberciliğine, zaman ve yer sınırı olmadan her yerden ulaşılabilmekte. Gazetelerdeki gibi sayfa sınırlandırılmalarının da olmadığı için, bir çok habere metin sınırlaması olmaksızın yer verilebiliyor.  Bir haberi bulabilmek için de öyle arşive veya farklı kütüphanelere bakmalara gerek yoktur. Arama motorları sayesinde, haber sitelerinin geçmişteki haberlerine de kolaylıkla ulaşılabildiği için arşiv sorunları da yoktur bu yüzden bu sektörün ileride de çok büyük yerlere geleceği kesindir.  Kısaca internet haberciliği haberciliği değiştirmiş, ve ayrı bir boyut kazandırmıştır.

Çok Haber mi ? Kaliteli Haber mi ?

İnternet haberciliğini diğer haber şekillerinden ayıran en önemli özellik belki de budur. Radyo ve Televizyon haberciliğinde sınırlar belirlenmiştir ve o sınırlar dahilinde haberler yapılabilir.  Dikkat ederseniz bir televizyonun ana haber bültenlerinde ilk olarak, siyasi ve ülke gündemini ilgilendiren haberler, ardından Türkiye’ye etki bakımından en yakın olan Dünya haberlerine yer verilmektedir.

Gazete ve dergilerde ise dağıtımı en çok hangi alanlarda yapılıyorsa ona göre haberler verilmektedir. Örneğin en fazla fırıncılara dağıtımı yapılan bir dergide unlu mamüller haberleri ağırlıktadır.

İnternet siteleri ise bu yönden çok farklıdır. Ulusal basın olarak geçen internet sitelerine dünyanın her yerinden her çeşit insanın girmesi ve ziyaret etmesi mümkündür. Ancak internet sitelerinin sahipleri de bu konuda bilgili değillerdir. Ulusal basın diğer adı ile ulusal haber niteliğindeki bir web sitesinde doğru olan;

  • Türkiye Gündemi haberleri
  • Türkiye’yi yakından ilgilendiren Dünya haberleri

Olmak zorundadır. Ancak Türkiye’de ulusal haber sitelerine bakıldığında bu durum hiçte olması gerektiği gibi değildir. Ancak bu durumdan sorumlu olarak sadece internet sitesinin personelini değil, haklıda sorumlu tutmak gereklidir. Televizyonlar için raiting, gazeteler için tiraj ne demekse internet siteleri için de tıklanma o demektir. Halk yukarıda sayılan olması gereken nitel,iğindeki haberlerden çok magazin gibi haberleri okumayı seven bir  okuyucu kitlesine sahibiz. Ancak bu kitleden faydalanıp, tıklandığı için bir magazin haberine sürekli yer vermek internet sitesini, haber sitesi olmaktan çıkarmaktadır.

Ölçü her zaman fazla ziyaretçi değil, dengeli bir şekilde haberleri girmek olmalıdır.

Toparlamak gerekirse; başlıkta belirtilen soruya yanıt olarak, mutlaka önemli haberlerin olması gerektiği ancak önemli haberlerin yanında ilgi çekici ve ziyaret alıcı haberlere de yer vermek gerekir cevabını verebiliriz.

Bir Haber Sitesinde Haber Başlıkların Nasıl Olmalıdır

Haberciliğin her çeşidinde, iyi olan, uygun olan her zaman kısa haber başlıklarıdır. Kısa başlık her zaman kullanıcıların ilgisini çekmekte, onları yormamaktadır. Kısa başlıklarla her şey anlatılabilir ancak ülkemizde olduğu gibi kısa başlıklardan sadece flash flash, son dakika, skandal gibi kelimeler anlaşılmamalıdır. Bunun nedeni okuyucular artık, skandal denilen çoğu haberin gerçekten skandal olmadığını biliyorlar ve farkındalar.

Örnek vermek gerekirse eğer; Türkiye’de bir çok haber sitesi, skandal adı altında verdikleri bir haber çoğunlukla artık günümüzde normal olan şeylerden oluşmaktadır. Olumlu bir örnek vermek gerekirse, bir trafik kazası haberi verilirken, flash trafik kazası 3 ölü yazılınca

kullanıcılar bu başlıktan trafik kazası olduğunu ve 3 kişinin öldüğünü anlayınca bu haberi okuyorlar.

Haberlere başlık atılırken, akılcı olmak ve kullanıcıların ilgilerini çekecek başlıklar atılmalıdır, mümkünse haber kaynağından gelen başlıklar değiştirilmemeli değiştirilecekse daha güzel akıl dolu başlıklar atılmalıdır.

Bazı zamanlarda ise haberin okunurluğunu hızlandırmak için haberin başlığında haber gizlenmelidir. Merak uyandıracak şekilde yazılmalıdır. Örneğin, Almanya’da cami kapatıldı yerine Almanya’dan şok karar başlıklı bir haber daha çok okunulacaktır çünkü haberin kendisi gerçekten dini inançları hiçe sayan bir karar niteliği taşımaktadır.

Başka bir örnek verilmesi gerekirse, falancı caminin minaresi yıkıldı haberi yerine şok! Minare yıkıldı başlığı daha fazla haber okuyucusu elde edecektir. Bunun nedeni tüm vatandaşlar caminin kendi illerinde mi? yakınlarında mı? Olduğunu merak edecektir ve o haberi okuyacaktır. Bu tamamen editörlerin becerisine kalmış bir iştir editörler ne kadar yaratıcı ve zihinsel yönden farklı olursa haberlerin başlıklarının ilgi çekme durumları da daha iyi olacaktır. Kısaca bir haber gerektiğinde başlığında doğrudan anlatılmalı, gerektiğinde ise kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır.

Doğru Bir Haber Metini Nasıl Olmalıdır.

Habercilik öyle bir meslektir ki kuralları yazılı olmasa da sözlü bir biçimde söylenmiştir ve herkes buna sadık kalmakla yükümlüdür. Aksi taktirde kendi meslektaşları tarafından dışlanan ve onlardan hiçbir yardım alamayan haberci olunur ki bu hiçbir muhabirin yada basın mensubunun istediği bir şey değildir hatta en son istedikleri şeydir diyebiliriz. Bu yüzden haberciliğin kurallarına kesinlikle sadık kalınmalı bu kurallar dahilin de haberler yapılmalıdır. Bir okuyucu haberin içerisinde farkında olmadan bazı sorular sorar ve o soruların cevabını bulabilirse, haberi okumaya devam eder bulamaz ise o haberleri okumaz. Bu sorular Kim, ne, ne zaman, nerede, nasıl, neden sorularıdır. Bunun formülü basittir beş N bir tane de K dır.

Doğru haber metini nasıl olmalıdır ?
Doğru haber metini nasıl olmalıdır ?

Günümüzde maalesef internet sitelerinin kurucuları internet okuyucularının vaktinin normal izleyiciden veya okuyucudan fazla olduğuna inanmakta ve haber metinlerini çok fazla uzun tutmaktadırlar. Bu son derece yanlış bir yaklaşım olup internet kullanıcılarının da vakitlerinin sınırlı olduğuna inanılmalı ve buna göre haber metinleri kısa tutulmalıdır.

Bazı haberlerde, haberin metinlerinin illa ki uzun tutulması gerekmektedir bu gibi durumlarda, haberin tüm içeriğinin bir özeti kısa bir paragrafta okuyucuya aktarılmalı, haberin tüm metni başka bir paragrafta uzunca anlatılmalıdır. Okuyuculara bu şekilde “ haberin özeti bu paragrafta var ancak siz tüm ayrıntılarını merak ediyorsanız ve zamanınız var ise diğer paragrafları da okuyabilirsiniz” mesajı verilebilir.

Bu tarzda yapılan haberler, hem kullanıcıları sıkmaz hem de web sitesinin prestijini artırır. Bu tarz haberler vakti olan kullanıcılar tarafından tamamı okunurken, vakti olmayan kullanıcılar tarafından sadece özeti okunduktan sonra geçilir. Ancak web sitesine hiç bir şey kaybettirmez öyle de böyle de o haber okunur.

Haber Siteleri Neden Kapanır ?

Gün geçtikçe çoğalan web sitelerinin şu anda en revaçta olan sistemlerinden bir tanesi, internet haberciliği, kaynağı olan, olmayan, amatör olan, profesyonel olan herkes hem gelirlerinden dolayı, hem de okuyucu kapasitesinden dolayı bir çok insan bu sektöre yönelmekte, ancak bazı engellerden dolayı en fazla 5 ay sonra kapanabilmekte.

Öncelikle haber sitelerinin neden kapandığını ve çözümlerini  anlatmakta fayda var;

  • Lisanssız yazılım: Bir çok kişi internet haberciliğini yapacağı web sitenin ne tasarımından anlar nede kodlamasından ancak bunlar gerekli şeylerdir. Tasarım ve kodlamadan anlamayan kişiler, başkalarının yazdıkları yazılımları kullanmaktadır. Buraya kadar her şey normal ancak; bazı kişiler vardır ki hiç para vermeden çalıntı olarak hazır yazılım sistemlerini sahiplerinden izinsiz olarak kullanırlar yazılımın sahibi anlayınca hukuki yollarla hakkını aramakta mahkemeler web sitelerinin yayın hayatlarına son vermektedir. Sorunun çözümü basittir biraz maddi gücü olan kişiler haber yazılımlarının kodlanmasında ve teknik desteklerinde eleman çalıştırabilirler, maddi gücü olmayan insanlar ise, hazır yazılımları ücreti dahilinde alabilir ve desteklerini de sağlayabilirler.
  • Ücretsiz Kaynak: Türkiye’de her türlü haber sektörüne kaynak dağıtan büyük haber ajansları vardır bunların en çok bilinenleri, İHA, DHA, CHA dır. Bazı internet siteleri farkında olmadan, bu haber ajanslarının kaynaklarını, haberlerini kullanmaktadırlar, bazıları ise bilerek ve haberli olarak bu kaynakları kullanmaktadır. Ücretli olarak ajanslardan haber alınınca hiçbir sorun çıkmamakta ancak; ücretsiz olarak bu kaynakların tüketilmesi halinde haber ajansları hakları olan paraları istemekte, alamadıkları taktirde hukuki yollarla bu web adreslerini kapattırmaktadır.

İşte bu ve bunlara benzeyen sorunlar haber sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu sorunların temelinde ise maddi sıkıntılar yatmaktadır, buradan da anlaşılacağı gibi, bu tarz web sitelerinin maddi bir kaynağa dayanması şarttır.

Eğer bu makalemizi beğendiyseniz,  Faydalı Bilgiler kategorimize göz atarak, diğer bilgilere de erişebilirsiniz.

“Haberciliğin Temelleri ve Günümüz de Habercilik” üzerine bir yorum
Yorum yapın