İşyeri Açma Ruhsatı ya da Çalışma Ruhsatı olarak bilinen, yetkisi bulunan idari birimler tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik kapsamında yer alan işyerlerinin açılarak çalışma yapmasına verilen izin olarak bilinmektedir.

Bir işyeri sınırları içerisinde herhangi bir ruhsat alınmadığı sürece kesinlikle o işyerinde çalışma gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Yönetmelikte belirlenmiş olan yetkili idareler haricinde belediye ve meslek örgütleri gibi yerlerden temin edilen çeşitli belgeler işyeri açma ve çalıştırma ruhsatının varlığın ortadan kaldıramaz. Çalışma Ruhsatı olmadan açılan işyerleri İl Özel İdaresi ya da belediye yetkilileri gibi idarelerce kapatılır.
İşyeri Açma Ruhsatı Belediye Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşyeri Ruhsatı alabilmek için başvuruda izlenilen adımlar aşağıdaki gibidir:
- İş yerinin yer aldığı sınıfın belirlenmesi
- İstenen evrakların hazırlanması
- Başvuru işlemleri
- kontrolünün sağlanması
- Ruhsatın kesinleştirilmesi
İşyeri ruhsat için öncelikle iş yerinin bağlı olacağı ilçe sınırlarına hakim olan belediyeye gerekli belgeleri hazırlayarak başvurmak gerekir. Gerekli belgelerin kapsamı ve içeriği, alınacak kurum ya da ilçeye göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle Tam Listenin ilçe belediyesinden öğrenilmesi mümkündür.

İşyeri Açma Ruhsatı Belediye Başvurusu İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Sıhhi Müesseseler
Şahıslar için;
- Tapu fotokopisi
- Kira kontratının fotokopisi
- Vergi Levhası
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Yangın söndürme cihazı ( 6 kilogramlık) faturası
- İskan belgesi
- Ustalık gerektiren işlerde ustalık belgesi
- Oda kayıt fotokopisi

Şirketler için;
- Ticaret sicil gazetesi
- İmza sirküleri
- Oda kayıt fotokopisi
Yukarıda Şahıslar için bahsedilen İşyeri Ruhsatı gerekli evrakların aynıları şirketler için de istenilmektedir. Şirketler için ilave olarak Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Oda Kayıt Belgesinin Fotokopisini ibraz etmek gerekmektedir.

GayriSıhhi Müesseseler
Şahıslar için;
- Vergi Levhasının aslı ve fotokopisi
- Tapu fotokopisi
- Kira kontratını aslı ve fotokopisi
- İskan belgesi
- İtfaiye raporu
- Nüfus cüzdanı fotoğrafı; arkalı önlü
- Kat maliklerinden muvakatname
- Sorumlu müdür sözleşmesi
- Emisyon izni veya analiz raporu
- Desarj izni veya analiz raporu

Şirketler için;
- Ticari Sicil gazetesi
- İmza sirküleri
GayriSıhhi Müesseseler için ise gerekli evraklar ve bilgiler yukarıda belirtildiği gibidir. Şirketler için İşyeri Açma Ruhsatı evrakların tamamının ibrazının dışında olarak Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri ek olarak beyan edilmelidir.
Umuma Açık Olan İşyerleri
Şahıslar için;
- Adres tespiti
- Noter tasdikli tapu fotokopisi
- Noter tasdikli kira kontratı
- İskan belgesi(2 Adet)
- İç ve dış cepheden resim
- Oda ve faaliyet belgesi
- Sabıka kaydı
- Nüfus cüzdanı fotokopisi arkalı önlü (TC Kimlik Numarası)
- 2 adet vesikalık resim
- Vergi levhası

Şirketler için;
- Ticari sicil gazetesi
- İmza sirküleri
Bahsedildiği gibi evrakların tamamı hazırlanmalı, şirket üzerine İşyeri Ruhsatı çıkartılacak ise hemen bir üstte yer alan bölümdeki bilgiler ve evraklar ibraz edilmelidir.
2022 İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Ücreti Nedir?
Belediye sınırları içerisinde bir iş yerinin açılması için işyeri açma izni harcına tabi olmaktadır. İşyeri Açma Ruhsatı alabilmek için bu işyeri izin harcını ödeme zaruri bir durumdur. Belediye sınırları içerisinde yeni bir işyeri açmak için işyerine ait bildirim vermeye ve hesaplanacak miktar ödeme mecbur haldedirler.

İşyeri açma izin harcı belediye gelirleri kanununun 96. maddesi gereğince bakanlar kurulunca gösterilen esaslar içerisinde belirtilen bir tarifeye göre hesaplanmaktadır. Her Şehirde ve hatta belediyeden belediyeye göre bu ücretler değişmektedir. Bu sebepten dolayı net bir bilgi vermek mümkün olmayacaktır. Bu konu hakkındaki en gerçek bilgiyi, ilgili belediyelerin web sitesinden alabilirsiniz.