Borç senedi nedir? Günümüzde senet örnekleri koçan olarak kırtasiye ya da fotokopi dükkânlarında kolaylıkla bulunabilir. Ancak böyle bir dükkâna erişim sağlanmadığı takdirde senedin asli unsurlarının olması koşulu ile senet evraklarını kişi kendisi hazırlayabilir. Senet evrakının hazırlanmasındaki asli evraklar “Borç Senedinin Şartları Nelerdir?” başlığı altında ayrıntılı anlatılmaktadır.

Borç Senedi Nedir? Senet Nasıl Doldurulur?
Öncelikle hazır senet kâğıtlarını satın aldıktan sonra doğru doldurulması önem taşımaktadır. Bu durum özellikle geçerliliği için önem arz etmektedir. Boş senedin alt kısmındaki tarihin doldurulup imzalanacağı gün olmasına dikkat edilmelidir. Senette bir senedin tarafları olan muhatap ve lehtar ismi yazılmalıdır. Burada bilinmesi gereken şey ise, senet tarafları iki kişi ya da bir kişi ile bir işletme olmalıdır. Senet üzerinde gerekli olan tutar belirtilmelidir.
Senedin içeriğini ihtiva eden maddi yükümlülük rakam ve yazı ile okunulur şekilde belirtilmelidir. Burada tutarın sağına ve soluna bir çizgi koymanız güvenilirlik açısından önemli bir faktördür. Senet üzerinde muhatap ve eğer ki varsa kefilin imzası bulunmalıdır. Yukarıda belirtilen tüm bu şartlar ve kurallar yerine getirilerek senet doldurulduğunda, senet geçerli hale gelmektedir.

Senedin Şartları Nelerdir?
Senette bulunması gereken şeyler arasında bono ya da emre yazılı senet ibaresi bulunmak zorundadır. Kayıtsız ya da şartsız ödeme vaadi de borç senedinde olmazsa olmazlardandır. Bedel Türk Lirası veya diğer çeşitli para birimleri olarak gösterilebilir. Aynı zamanda borç süresi geldiğinde hiçbir kayıt ve koşulun bulunmaması gerekmektedir. Senet üzerinde lehtarın gösterilmesi zorunludur. Bunun yanı sıra senedin yazıldığı gün, ay ve yıl gibi tarihlerinde yer alması gereklidir.

Açık Senet
Senetlerin farklı türleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de açık senettir. Açık senetler aslında çok fazla tercih edilmeyen senet türlerinden birisidir ve çok zor durumlarda verilen bir senet türüdür.
Açık senetlerin diğerlerinden farklı en büyük özelliği üzerinde ödenecek tutarın ve tarihin yazmamasıdır. Yani muhatap açık senet hazırladığında karşı tarafa herhangi bir rakam beyanında bulunmamaktadır. Açık senette yer alan boşlukları da lehtar kendisi doldurmaktadır.
Yukarıda verilen bilgiler haricinde senetler kıymetli ve resmi evraklar olduğu için, açık senetler muhatap kişiyi zor durumda bırakabilir. Bu tarz senetler kişiye sorumluluk yükler ve daha yüksek tutarlar yazılma imkânı bulunan senetlerdir. Eğer ki zorunlu bir duruma açık senet verilecek ise senet üzerinde yazılan miktar ne olursa olsun ödenmek zorunda kalınır. Yani açık senetlere imza atılacakken birkaç defa daha düşünmek daha faydalı olabilir.

Protestolu Senet Nedir?
Vade tarihini takip eden üçüncü iş gününün mesai bitimine kadar ödenmeyen senetleri için protesto işlemi gerçekleştirilmektedir. Senet protestosu senedin ödenmesini talep eden ve ödenmediği takdirde hukuki işlemlerin başlatılacağını ifade eden işlem biçimidir.
Senet protesto işlemi noter den geçmektedir. Burada senet protestosunun ana amacı son ödeme tarihinin geçtiğini muhatap kişiye bildirmek ve borcun ödenmediği her gün belirlenen faizlerin eklenmesini bildirmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Eğer ki senet protesto işlemi gerçekleştirilmediyse kesinlikle senetlere faiz işlenmemektedir ve noter vs. diğer masraflar da muhataba yüklenebilir.

Senet Elden ya da Bankadan Nasıl Tahsil Edilir?
Alacaklı olan kişi senedi tahsis edebilmesi için iki seçenek bulunmaktadır: Elden ve banka aracılığı ile. Elden tahsil seçeneği ile lehtar, muhatap kişiye başvurur ve tutarı tahsil ederek senedi verir. Banka tahsil seçeneği ile ise lehtar ödeme zamanı gelmeden bir bankadan senedi İskonto ettirir ve borcunu tahsil eder. Borç vadesi bittiğinde ise borçlu borcunu belirttiği bankaya ödemektedir. Senedin iskonto ettirilmesi borçlu açısından bir kazanç ya da bir kayıp durumu yaratmaz. Ancak bu durumda lehtar kazançlı çıkmaktadır. Lehtar vadeden önce tahsilat yapmaktadır ve banka ise senet üzerinden bir miktar İskonto keserek kar etmektedir.
İlginizi Çekebilir ; Muhasebenin Temel Kavramları Nelerdir? 2023