Bu konumuzda Demans hastaları hakkında bilgilere yer vereceğiz. Demans hastaları nasıl yaşar Nasıl tedavi edilir?
Demansın semptomlarının ne olduğunu ne kadar sürdüğünü ve hangi tedavilerin mevcut olduğunu bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz. Demans ilerleyici bir hastalıktır ve bilinen bir tedavisi olmasa da hastaların semptomları yönetmesine, hastalıkla daha rahat baş etmesine yardımcı olabilecek birçok tedavi vardır.

Demans Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hayatınızdaki birinin yaşlanarak ileri yaşlarda bunama hastası olabileceğini düşünüyorsanız, bir doktora danışmak isteyebilirsiniz. Bu hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişir. Genel sağlıklarına, kişiliklerine ve sosyal durumlarına bağlıdırlar. Bununla birlikte, bunamanın yaygın semptomları arasında unutkanlık, insanları tanımakta güçlük ve pratik becerilerde zorluk yer alır. Bazı insanlar da işten ve sosyal faaliyetlerden çekilmeye başlar. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, önceden önlem almak daha iyidir değerli okurlar.
Demans ilerleyici bir hastalıktır. Erken evrelerde semptomlar genellikle hafiftir veya yoktur. Bununla birlikte, bunama semptomları genellikle hızlı bir şekilde gelişir. İnsanlar, sağa sola küfretmek, mantık dışı konuşmalar yapmak veya evdeki sorumluluklarını ihmal etmek gibi kişiliklerinde değişiklikler yaşayabilirler. Dil becerileri de bozulabilir.

Demansın Tedavisi Var mı?
Şu anda, bunama için bilinen bir tedavi yoktur. Demansa yakalanan insan sayısı artıyor. Dünya çapında yaklaşık 55 milyon insan demans olmuş ve çoğu düşük gelirli ülkelerde yaşıyor. Bu sayının 2030’da 78 milyona ve 2050’de 139 milyona ulaşması bekleniyor. İyi haber şu ki birçok ilaç test ediliyor ve birçok yeni ilaç geliştiriliyor. Demans bakım programları, bakıcılar için bilgi ve uzun vadeli destek sunar.
Demans, tüm beyni etkileyen karmaşık bir hastalıktır. Birçok farklı yolu, proteini ve hücreyi içerir. Hastalığın karmaşık doğası, tek bir tedaviyi olası kılmaz. Bu nedenle, bunama araştırmaları, bunamaya neden olabilecek çeşitli hastalıklar anlamına gelen çoğul “demans” kelimesini kullanma eğilimindedir.

Demansta Beslenme İlişkisi
Demanslı kişiler için ilaçlar ve psikososyal müdahaleler giderek daha fazla uygulanmaya başladı. Bu müdahaleler bilişsel düşüşün seyrini yavaşlatabilir ve yaşam kalitesini iyileştirebilir. Ancak bunama tedavisi basit bir süreç değildir. Birçok zorlu adımı içerir ve kişinin ilerlemesinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini ve izlenmesini gerektirir.
İlk adım, bunamanın nedenini belirlemektir. Hafıza kaybı ve diğer bilişsel işlevlerle karakterize edilen birkaç farklı sendrom vardır. Bazı durumlarda demansa Alzheimer hastalığı veya vasküler demans neden olur. Bu hastalıkların semptomlarından bazıları, beyin hücrelerinin içindeki düzensiz protein lifleridir. Bunlara nörofibriler yumaklar denir.
Demansın altında yatan nedenler belirlendikten sonra, bir sonraki adım genel seyri değerlendirmektir. Bu değerlendirme, kişinin çeşitli görevleri yerine getirme yeteneğini belirleyen bilişsel testler yapılarak yapılabilir. Bu testler, kişinin ilerlemesini izlemek için zaman içinde tekrarlanabilir. Testler ayrıca başka problemlerin olup olmadığını belirlemek için de kullanılır. Bir kişinin anemi gibi bir komplikasyonu varsa, kan testleri sağlık uzmanının sorunu teşhis etmesine yardımcı olabilir.
Yaşlı bir yetişkinin Alzheimer hastalığı varsa, bazı ilaçların potansiyel olarak tehlikeli yan etkileri açısından risk altındadır. Bir kişinin tüm ilaçlarını doktorlarıyla birlikte gözden geçirmek önemlidir. Bazı ilaçlar yürürken yere düşme riskini artırabilir. Bazıları kafa karışıklığını artırabilir.
Bir kişide bunama varsa, ailesi çok önemli bir destek olabilir. Demansı olan yaşlı yetişkinler için yararlı olan birkaç yaygın davranış terapisi vardır. Bu müdahaleler, çevreyi değiştirmeyi, keyifli faaliyetlerde bulunmayı ve tetikleyici unsurlardan kaçınmayı içerir. Bu tedaviler yardımcı olabilir çünkü reçeteli ilaçların yan etkileri yoktur. Bu davranışlardan bazıları faydalıdır çünkü huzursuzluğu azaltabilir ve uykuyu geliştirebilirler. Fiziksel olarak aktif kalmak gibi diğer davranışlar, genel sağlığı ve gücü koruyabilir.
Mesleki terapi, bunama hastalarının evlerinde bağımsız kalmalarına yardımcı olabilir. Banyo yapmak ve giyinmek gibi temel kişisel bakım görevlerini yerine getirmeleri öğretilebilir ve ayrıca günlük yaşam aktivitelerine yardımcı olabilirler. Yardımcı cihazlarla da desteklenebilirler. Hastanın yaşadığı alanı sadeleştirmek kazalara karşı eşyaları dikkatli seçip yerleştirmek gerekiyor.
Bazı davranışsal terapiler, gündüz uykusunu sınırlamayı ve fiziksel aktiviteyi artırmayı içerir. Gece boyunca alkol ve parlak ışıktan kaçınmak önemlidir. Demans hastaları için önemli olan; düzenli uyku iyi beslenme ve stresten uzak kalmaktır.
Hafıza kaybı haricinde nelerle karşılaşacağım?
Rakamsal hesaplama sorunları
Rutin yapılan şeyleri yerine getirme problemleri,
Rota kaybetmek, bulamamak,
Bulunduğunuz konum, saat ve tarih problemleri,
Kendini anlatmakta güçlük ve kelimelerde unutkanlık,
Ruhsal değişiklik ve kişilik bozuklukları,
Huzursuzluk durumları,
Yürüme de güçlük çekmek,
Altına kaçırma(idrar).
Çocuklarım da demans hastalığı yaşar mı?
Ebeveynlerinden biri ya da her ikisi de Alzheimer veya demans sorunu olan kişiler genel olarak bu hastalıktan müzdarip olacağı korkusunu yaşamaktadır. Lakin alzheimer başlı başına genetik bir sağlık sorunu değil. Çevresel ve genetik problemleri bir araya alarak meydana gelmektedir. Ebeveynlerinden bu geni almış olsa dahi, çevresel etkenler ile iyileşerek hastalığı engelleyebilmektedir. Araştırmalara göre yalnızca bu vakaların yalnızca %5 veya %10 gibi bir kısmı aile genlerinden geçmektedir. Bu problem yalnızca eksi yönde bir risktir, kesinlikle yaşayacaksınız diye bir kaide yoktur.
Alzheimer ve Bunama arasında ne fark var?
Bunama bazı özelliklerde düşük gösterirken Alzheimer yaşamı daha da zorlaştırmaktadır ve ciddi etkiler gözlenir.
Demans Hastaları Nasıl Yaşar Nasıl Tedavi Edilir? adlı konumuzu incelediniz, peki ya çevreniz de buna benzer rahatsızlıkları olan var mı ?
Ayrıca bir önceki konumuz olan Migren nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır? konumuzu ve diğer benzeri içeriklerimiz için Sağlık kategorimizi ziyaret ediniz