Bir çoğumuzun büyük sorunlarından biri olan Karın ağrısı nasıl geçer? adlı konuyu araştırdık ve detayları ile sizlere sunduk.
Karın Ağrısı Nasıl Geçer?
Yetişkinlerde ve çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri karın ağrısıdır. Basit bir üşütme, gıda zehirlenmeleri ve ciddi hastalıklara kadar pek çok farklı nedenleri olabilir karın ağrısının. Karın ağrısı pelvik bölgede ve göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı olarak tanımlanır. Karın ağrıları bazen kramp şeklinde keskin acılı olabilir veya kolik şeklinde meydana gelebilir. Belirli bir organdan kaynaklanan karın ağrısına lokalize karın ağrısı denilir. Lokalize ağrının en yaygın görülen sebebi ise mide ülseridir. Kramp gibi seyreden ağrı ishal şişkinlik kabızlık veya gaz ile bağlantılı olabilir. Kadınlarda bu regl dönemi, düşük ya da dişi üreme organlarında meydana gelen komplikasyonlar ile ilişkilendirilebilir. Bu ağrı tekrarlar ve tedavi edilmediği durumlarda acısı giderilmez. Kolik tarzda olan karın ağrısı çoğunlukla safra ve böbrek taşı gibi daha ağır hastalıkların bir belirtidir. Bu ağrılar aniden ortaya çıkar ve şiddetli kalp spazmı şeklinde hissedilir.

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karnın belirli bölgelerindeki ağrılar o bölgeye has olan organlardaki hastalıkların belirtisi olabilir. Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları erkek ve kadın üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı (diyabet) böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, kadınlarda görülen regl sancıları bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin sebep olduğu zehirlenmeler ve zona gibi çeşitli hastalıkların karın ağrısı oluşturduğu bilinmektedir. Sadece karın boşluğunda olan organlar değil akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları da karın ağrısı yapabilir özellikte. Ayrıca sindirim sitemini etkileyen gatroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), irritabl barsak sendromu, enflamatuar bir barsak hastalığı olan crohn hastalığı ve laktoz intoleransı (süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin vücutta sindirilmesi). Uzmanlar muayne sırasında hatalardan doğru bilgi ve belirtileri alarak teşhisi koyduktan sonra ultrason isteyebilir, girişimsel olarak ise endoskopi ya da kolonoskopiye başvurabilir. Bazı durumlarda MR ve tomografi ile batın bölgesini görüntüler. Tanı amaçlı laparoskopi yapabilir kan ve idrar tetkikleri ile karın içi organlarının yansımalarına bakabilir. Bütün hastalara tüm tetkiklerin yapılması gerekmez alanında uzman doktor kişiler için uygun test yöntemlerini belirler ve teşhis koyarlar. Koyulan teşhis sonucunda karın ağrısına neyin sebep olduğu bulunur ve tedaviye zaman kaybetmeksizin başlanır. Karın ağrısı için dahiliye bölümüne başvurmanız doğru olacaktır.

Ayrıca aşağıda ki iki konumuza da göz atmanızda fayda var.
Karın ağrısının bölgesine göre karın ağrısı belirtileri;
Eğer ağrı karın bölgesinde yaygın bir şekilde görülüyorsa
- Apandisit (apendiksin iltihabı)
- Gribal enfeksiyonlar
- Chorn hastalığı
- Travmatik yaralanma durumları
- İrritabl bağırsak sendromu rahatsızlığı
- İdrar yolu enfeksiyonu
Karın ağrısı şikayeti alt karında oluyorsa
- Apandisit
- Bağırsak tıkanıklıkları
- Dış yani ektopik gebelik
Karın ağrısı kadınlarda alt karın üreme organlarında bulunuyor ise
- Şiddetli menstruel döngü ağrısı (dismonere)
- Yumurtalıkta oluşan kistler
- Düşük
- Miyomlar
- Pelvik inflamatuar hastalıklar
- Dış gebelik durumu
- Endometriyosiz
Ağrı üst karın bölgesinde bulunuyorsa
- Safra kesesi taşları
- Kalp krizi riski
- Hepatit yani karaciğer iltihabı
- Zatürre
- Ağrı karının merkezinde ise
- Apandisit
- Kanser
- Böbrek enfeksiyonları
- Yumurtalıkta oluşan kistler
- Chorn hastalığı

Karın ağrısı sol ve üst karın bölgesinde ise
- Atılamayan sertleşmiş dışkı (dışkı impaksiyonu)
- Büyümüş dalak
- Yasar
- Kanser
- Kalp krizi
- Böbrek enfeksiyonları
Ağrı sağ üst karın bölgesinde ise
- Hepatit
- Yaralar
- Zatürre
Karın ağrısı nasıl geçer? adlı konumuzu okudunuz, diğer benzeri içerikleri okumak için Sağlık kategorimizi ziyaret ediniz.