Günümüzde bir çok insan da görülen Migren Nedir? Migren, ataklar şeklinde görülen şiddetli baş ağrısına denir. Bu şiddetli baş ağrıları kişinin yaşam kalitesini düşürür. Ense, şakak ve göz çevresinde başlayan migren ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Migren atakları sırasında ışık ve sese hassasiyet oluşur. Migren ağrıları uzun sürer. En az 4 saat devam edebilir.
Migren ağrıları aurasız ve auralı migren olarak ikiye ayrılır. Aurasız migren daha sık görülür. Migreni olan kişiler genellikle aurasız ataklar geçirir. Auralı migrene sahip kişilerde ataklar sırasında ve sonrasında bazı duyusal bozukluklar görülebiliyor. Örneğin, dokunma hissinde güçsüzlük, konuşma ve görme bozukluğu, başta uyuşma veya karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkıyor.

Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren hastalığı bulunan kişilerde sık sık şakak ve göz çevrelerinde gittikçe artan şiddetli ağrılar hissediliyor. Ağrıların yanında seyreden mide bulantısı, artan ve azalan iştah, düşüncelerde yavaşlama, durgunluk/donukluk, ışık ve sese aşırı duyarlılık gibi belirtiler görülüyor.
Dikkat : Ağızdan Nefes Almanın Zararları adlı konumuzu okudunuz mu ?
Migren Ataklarını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Migren ataklarına sebep olan durumlar, kişilere göre değişiklik gösterir. Atakların yaşanmasına sebep olan bazı tetikleyici durumlar vardır. Gün içinde atlanılan bir öğün ve uzun süre aç kalmak migren ataklarına yol açabilir. Migreni olan kişilerin günlük su tüketimlerine ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Su tüketimlerini arttırmaları gerekir. Bazı psikolojik sorunların da migren ataklarını tetiklediği biliniyor. Işık ve sesin yoğun olduğu yerler, soğuk hava ve keskin koku gibi bazı çevresel faktörler de ataklar üzerinde etkili oluyor. Tükettiğimiz bazı yiyeceklerin de migren atakları üzerinde olumsuz etkileri görülebiliyor. Bunlar kahve, çikolata, asitli içecekler, üzüm, muz, soya, bakla ve daha birçok yiyecek olabilir.

Migren Tedavisi Nasıldır?
Nörolojik bir hastalık olan migren ataklarında ağrıyı kesmek için bazı ağrı kesici ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçlar, epilepsi, hipertansiyon, depresyon gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar olabiliyor. Ayrıca migren tedavisinde, günlük düzenli olarak kullanılan koruyucu tedavi ilaçları bulunmakta. Tedavi yöntemi baş ağrılarının sıklığına, şiddetine ve diğer belirtilere bağlı olarak kişiye göre değişiyor.
Alternatif bir yöntem olarak kafeinin migren ağrılarına iyi geldiği biliniyor. Bazı kafein içerikli ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçların daha düşük dozlarda daha etkili sonuçlar verdiği görülmekte. Bu ilaçlar rebound(geri tepme baş ağrısı) da yol açabiliyor. Bu nedenle içeriğinde kafein bulunan ilaçların bir uzman kontrolünde fazla kullanımına dikkat edilerek kullanılması öneriliyor. Ayrıca kafeinli ilaçların migren tedavisinde önerilmesinin aksine, kafein içeren yiyeceklerden uzak durulması öneriliyor. Migren atakları sırasında kişilerin sessiz ve karanlık bir ortamda dinlenmeleri gerekiyor.
Kronik Migren Nedir?
Kronik migren, kişinin bir ay içinde 8 defa migren tipi ağrı yaşaması olarak tanımlanıyor. Sık sık olan ve en az 4 saat süren şiddetli migren ataklarının kronik migren olduğundan şüpheleniliyor. Kronik migren, toplumda % 1, 3 – 2, 4 oranında görülmekte.
Kronik migren hastalığını kesin bir çözümü bulunmamakla beraber, uzmanlar tarafından önerilen hemen hemen her ilaç denenmiş fakat şiddetli ataklarda yeterli olmamıştır.
Migren Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır? adlı konumuzu incelediniz. Benzeri diğer makalelerimize göz atmak için Sağlık kategorimizi ziyaret ediniz.