Okul Öncesi Etkinliklerin Faydaları

Anaokulu ve okul öncesi etkinliklerinin çocuklara faydalarını incelemek ister misiniz? Hemen okumaya başlayın.

Çocuklar için okul öncesi etkinliklerin faydaları her anne-babanın tahmin ettiği gibi, oldukça fazladır. İletişim becerilerinin gelişmesinden, görsel, işitsel yeteneklerinin artmasına, uyum sağlamaktan grup çalışmasına kadar birçok alanda okul öncesi etkinlik etkisi bulunmaktadır. 

Önceki dönemlerde sadece çalışan anne ve babalar, çocuklarını kreşe ya da anaokuluna bırakırlardı. Günümüzde çocuğunun gelişimine önem veren, yaşıtları ile iletişim kurarak iletişim becerilerini geliştirmek isteyen ve çocuğunun boş zamanlarını verimli ve faydalı olarak geçirmesi gerektiğini düşünen aileler, ister çalışsınlar isterlerse de zamanları müsait olsun, çocuklarını kreşe ya da anaokuluna göndermeyi tercih etmektedirler.

Okul öncesinde çocukların sosyal, bilişsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunan anaokulu veya kreş döneminde çocuklar kendilerini keşfetmeye başlarlar ve bu süreçte tecrübeli öğretmenler sayesinde hayata başlangıçlarında emin adımlarla ilerlerler.

Okul Öncesi Etkinlikler Neden Önemlidir?

Okul öncesi etkinlikler, çocuğun daha başarılı öğrenci olmak için neler yapması gerektiğini öğretir.  “Okul öncesi etkinlikler neden önemlidir?” Sorusuna cevap olarak şunları söylemek mümkün:

Okul öncesi etkinlikler, okulda öğretmenini nasıl dinleyeceğini çocuğa öğretir. Öğretmeni dinleme, sıra bekleme, parmak kaldırma, grup etkinliklerine katılma gibi çocuğun okulda yapması gereken doğru hareketleri çocuğa öğretir. Bu bilgileri öğrenmesi, çocuğun okul hayatına geçişte yardımcı olacak becerilerdir.

Çocukların birbirleri ile nasıl iletişim kuracaklarını, nasıl sosyalleşebileceklerini, paylaşmayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı, beraberce ortak hedeflere ulaşabilmek için çabalamayı, okul önceki etkinlikler sayesinde öğrenirler.

Çocuklar, okul öncesinde yaşadıkları deneyimler sayesinde, öfkelerini nasıl kontrol edeceklerini, moral bozukluğu ve hayal kırıklığı ile nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirler. Arkadaşları ile aralarındaki problemleri nasıl çözebileceklerini deneyimlerler.

Ayrıca bu dönemde çocuklar koşma, tırmanma, zıplama, uzanma gibi hareketler ve oyunlarla motor becerilerini geliştirirler. Oyun hamuru ile oynama, boncuk dizme gibi oyunlar ve aktiviteler, çocuğun el göz koordinasyonunu sağlar ve ince motor becerilerini geliştirmeye fayda sağlar.

 

Her Çocuk Okul Öncesi Etkinlik Yapmalı mı?

Etkinlik yapmak, çocukların gelişim sürecini olumlu yönde etkileyen en büyük etmenlerden birisidir. “Her çocuk okul öncesi etkinlik yapmalı mı?” gibi bir soru karşısında vereceğimiz cevap tabi ki evet olmalıdır. Her çocuk yaşına uygun eğitici ve öğretici etkinlikler yapmalı. 6 yaşından önce oyun grupları ya da kreşe gitmeli, altı yaşından sonra da anaokuluna gitmeli.

Erken Çocuklukta Oyunun Önemi Nedir?

Ebeveynler, içgüdüsel olarak çocuklarının oyun ile geliştiğini bilmektedirler. Erken çocuklukta oyunun önemioldukça fazladır. Oyun oynamak, gerçek hayat için bir deneyim sürecidir. Çocuklar oyunlar ve arkadaşları ile etkileşimleri sayesinde gerçek yaşantılarına hazırlanırlar. Oyun çocuğun hem psikolojik hem sosyolojik hem de fiziksel gelişimini sağlaması açısından oldukça önemli bir araçtır. Oyun sayesinde çocuk, dünyayı daha iyi anlamaya başlar, beyin daha erken gelişir, yaratıcı düşünce oluşur, dil yeteneği ve iletişim becerisi gelişir, duygularını ifade etmeyi ve kontrol etmeyi öğrenir, başka insanlarla empati kurmayı öğrenir, sosyal yeterliliği gelişir, ruh sağlığı ve fiziksel sağlığı olumlu yönde etkilenir, hayata dair ipuçları alır.

Okul öncesi etkinliklerin faydaları saymakla bitmez. Çocuğun doğduğu andan itibaren yaşına ve gelişimine uygun oyunlar oynamasına izin verilmeli. Erken çocukluk döneminde oyuncakları ile, biraz daha büyüdüğünde arkadaşları ile oynamaya teşvik edilmelidir. Okul öncesi yapmış olduğu etkinlikler sayesinde okulda nasıl davranacağını, insanlarla nasıl diyalog kuracağını, kendisini bir başka kişiye nasıl ifade edeceğini, sınırlarını nasıl çizmesi gerektiğini, liderlik becerilerini, uyum ve takım çalışmasını, ortama uygun davranmayı, kişileri analiz edebilmeyi, karşısındaki kişiyi anlayabilmeyi, duruma ve ortama uygun hareket edebilmeyi öğrenir.

Yorum yapın