Vekaletname bir kişinin bir başka kişiye bazı konularda kendi adına karar verebilmesi için tanımış olduğu yetkidir. Bu yetkinin tanınabilmesi için vekaletin verileceği kişi tarafından yazılı bir belgenin hazırlanması gerekir. Hazırlanan bu yazılı belge sayesinde vekaleti alan kişi vekalet veren kişinin adına imza atabilme ve bazı kararları verebilme yetkisine sahip olur.

Vekalet ne demek sorusu ile ilgili araştırma yapan kişiler vekaletnamenin nasıl alınacağını ve nasıl verileceğini merak ederler. Belgenin alınabilmesi ve karşı tarafa vekalet verilebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartların sağlanamaması durumunda vekalet verebilmek ya da vekalet alabilmek mümkün olmamaktadır.
Vekaletnameler Nelerdir?
Vekalet bir kişinin bir başka kişiye kendi adına bazı kararları verebilmesi için tanımış olduğu yazılı ve resmi belgelere verilen addır. Bu yazılı ve resmi belgeler sayesinde vekalet alan kişi belirli şartlar ve belirli bir süre için vekalet veren kişinin yerine gerekli her türlü yetkiyi kullanabilir.
Belgenin verilebilmesi veya alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Vekalet verilecek kişilerin 18 yaşından küçük olmaması gerekmektedir. 18 yaşından küçük kişilere vekalet verilemeyeceği gibi verilen vekaletler de geçersiz sayılacaktır. 18 yaşında henüz doldurmamış olan bir bireye vekalet vermek isteyen kişiler noter tarafından hazırlanmış olan belgeye kendi adına asaleten tarzında ibarelere yer vermek zorundadır. Bu ibare sayesinde 18 yaşından küçük kişilere vekalet verebilmek mümkün olmaktadır.

Vekaletname Nasıl Verilebilir?
Vekalet nasıl verilir ve belge örneği hakkındaki detaylı bilgilere sahip olabilmek için bir avukattan danışmanlık alınması gerekir.
- Vekaletnamenin verilebilmesi veya alınabilmesi için gerekli olan ilk şart 18 yaşını doldurmuş olmasıdır. 18 yaşını doldurmamış kişilere vekaleti verilebilmesi için noter huzurunda gerekli ibarelerin yer aldığı belgelerin hazırlanmasında fayda vardır. Vekalet verilebilmesi veya alınabilmesi için tüm işlemlerin noter huzurunda gerçekleştirilmesi gerekir.
- Vekalet verme işlemi bir aile yakınına verilebileceği gibi avukata da vekalet verilebilir. Özellikle boşanma davaları veya kişilerin katılamayacağı davalarda avukatlara vekalet vermeleri durumunda tüm dava süreci avukatlar tarafından yönlendirilir. Bu sayede kişiler vermiş oldukları vekalet sayesinde tüm söz hakkını avukatlarına bırakırlar.
Vekalet belgesinin boşanma davası gibi durumlarda verilebileceği gibi tapuda yapılacak işlemler için gayrimenkul alım ve satımında imza yetkisine sahip olunabilmesi için verilebilecek olan resmi statülerdir. Vekalet verilen kişiler almış oldukları velayetin kapsamına bağlı olarak gayrimenkul alımı satımını gerçekleştirebilirler. Avukatlara verilecek vekalet belgesi için sunma dilekçesi hazırlanması gerekmektedir.

Vekaletname İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Dosya için gerekli belgeler bir araya getirilmediği takdirde vekalet alabilmek veya vekalet verebilmek mümkün değildir. Vekalet vermek isteyen kişiler verebilmek için bazı belgeleri hazırlamak durumundadır. Bu belgeler hazırlanmadığı takdirde noter huzurunda vekalet alabilmek veya vekaleti verebilmek mümkün olmaz.
Vekalet vermek isteyen kişilerin sahip olması gereken belgeler nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi bulunan pasaportlardır. Ayrıca ve vekalet verilecek kişinin kimliği veya T.C. kimlik numarası gibi bilgilerinin de vekalet verme işlemi sırasında hazırda bulundurulması gerekir. Vekalet verilebilmesi için ayrıca 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafa da ihtiyaç duyulur. Bu belgelerin toplanması durumunda noter huzurunda vekalet verebilmek ve vekalet alabilmek mümkündür.
- T.C. Nüfus Cüzdanı
- İki adet fotoğraf
- Nüfus cüzdanı
- Ayrıntılı nüfus bilgileri
- Tapu senedinin orijinali veya bir fotokopisi.
Vekaletname Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Dosyaların sorgulama işlemi e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilen bir hizmettir. Ayrıca vekalet almak veya vekalet vermek için noter ziyaret edilebildiği gibi vekaletlerin sorgulanması için de noterler ziyaret edilebilir. Noterlere ulaşamayacak olan kişiler e-devlet uygulaması üzerinden kolay şekilde bir vekaletlerini sorgulayabilirler.

E-devlet üzerinden belgelerin sorgulatılabilmesi için e-devlet uygulamasına girerek vekalet yazan seçeneğin bulunması gerekir. Bu seçenek içerisinde vermiş olduğunuz vekaletnameler kısmına tıklayarak bugüne kadar vermiş olduğunuz belgelerin sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu sayfa içerisinde belge süresini ne kadar olduğu ve vekâletnameyle karşınızdaki kişilere hangi hakları tanıdığınızın da detayları yazmaktadır.
Vekaletnamenin Süresi Ne Kadardır?
Dosya ücreti ve süresi vekalet sağlamak veya vekalet vermek isteyen kişiler tarafından öğrenilmesi gereken önemli konulardır. Vekalet ücreti ne kadar sorusuna cevap olarak belge ücreti 2023 yılında vekalet ücretlerinin 288 TL olarak belirlendiği söylenebilir. Belge verilecek olan vekaletin türüne göre de değişebilir.
Belge süresi ne kadar sorusuna cevap olarak ise belgeler için belirli bir sürenin bulunmadığıdır. Vekalet alacak veya vekalet verecek kişiler kendi aralarında anlaşarak vekalet belgelerinin içerisine belirli bir süre yazabilirler. Taraflar arasında herhangi bir süre belirlenmediyse belgelerin süresiz olması kabul edildi demektir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta Yargıtay verilen genel vekalet belgelerinin süresini 10 yıl olarak kabul etmektedir ve on yılın ardından bu vekaletlerin bittiğini kabul eder.
Vekaletnamede Özel Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Belgede özel yetki gerektiren haller de bulunur. Özel yetki gerektiren haller arasında dava açmak davadan feragat etmek veya tahkim ilk sıralarda yer alır. Ayrıca vekalet içerisinde bulunan maddelere bağlı olarak vekalet alan kişinin hacca kaldırabilme anayasa mahkemesine dava açabilme veya hakimler aleyhine tazminat davası açabilme hakkı bulunur.
Vekalet özel yetişkin ihtiyacı duyulan alanlar arasında Ayrıca bağışlama yapabilme bir gayrimenkulün alım satımını gerçekleştirebilme ve veya şahsa bağlı hakları yönelik davaların açılabilmesi gibi özel yetki gerektiren pek çok durum yer almaktadır. Vekaleti alan kişiye özel yetkilerin verilmesi durumunda özel yetki gerektiren durumlarla ilgili kişiler sınırsız olarak söz söyleme hakkına sahip olurlar.

Vekaletname Nasıl İptal Edilir?
Belgelerin iptali için vekaletin alındığı noterin ziyaret edilmesi gerekmektedir. Yurt dışında yaşayan kişiler ise bulundukları bölgedeki konsolosluklara başvurabilirler. Konsolosluklar aracılığı ile verilmiş olan belgeler kısa süre içerisinde iptal edilebilir. Vekalet belgesinin iptal edilmesinin ardından vekalet verilen kişilerin avukatına bir azilname gönderilir ve azimnamenin gönderilmesinden itibaren verilen vekalet sona erdirilir.
İptal ücreti ödenerek vekaletnamelerin iptal edilebilmesi mümkün olmaktadır. Vekaletnamelerin iptal edilebilmesi için ödenecek olan ücret vekaletnamenin içerisinde herhangi bir özel yetki olup olmamasına veya tebligat adresinin bulunup bulunmamasına göre farklılık gösterebilir.
- İptal ücreti 2023 tarihinde 213 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin ödenmesi ve azizname dilekçesinin hazırlanması durumunda vekalet iptal edilebilir.
Sık Sorulan Sorular
Vekaletnamenin Belirli Bir Süresi Var Mıdır?
Vekaletnamenin içerisinde belirtilmediği takdirde belgenin süresiz olduğu kabul edilir.
Vekaletnamenin Verilebilmesi İçin Hangi Kurum Ziyaret Edilmelidir?
Vekaletnamelerinde alınabilmesi ve verilebilmesi için noterin ziyaret edilmesi gerekir.
İlginizi Çekebilir: Borç Senedi Nedir? Senet Nasıl Doldurulur? 2023